Върви се към сливане на двете разузнавателни служби - Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Служба "Военно разузнаване", която е под шапката на Министерство на отбраната, както и към премахване на ролята на президента при издаването на указите за назначаване ръководствата на служби. Идеята е на "Демократична България" и среща подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Готов законопроект обаче все още няма и подкрепата е само принципна, обсъдена на "лидерско ниво".

Това се разбра днес от отделни изявления на Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ и на своеобразния говорител на Движението през изминалия месец - Делян Пеевски.

От дясното обединение отдавна анонсират нуждата от законодателни изменения за реформиране на службите, като искат да изолират президента. Идеята по отношение на разузнаването пък е да се създаде Единна разузнавателна служба, за да бъде консолидирана, тъй като сега нашите две служби се занимавали с това "да се разузнават една друга".

Пред Нова телевизия Атанасов мотивира намерението да отпаднат указите с това, че по Конституция "Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили".

"Тоест, изпълнителната власт е тази, която носи отговорността и тя трябва да има възможността да си осигури инструментариума за това", посочи съпредседателят на ДБ в отговор на критиките, че така изпълнителната власт подчинява изцяло службите.

По думите му трябва да има доверие между премиер, правителство и шефове на служби, а президентът не носи отговорност за националната сигурност. На въпрос дали би приветствал измененията, ако утре парламентарното мнозинство е на други партии, Атанасов пак посочи, че правителството трябва да е това, което решава. 

Факт е, че Румен Радев подмени началниците на служби със служебните си кабинети. Той дълго време отказваше и да издаде указ за смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров, въпреки че новата власт даде категорична заявка, че няма да работи с него. Накрая склони. Но не и преди това многократно да атакува кабинета по тази линия, а наскоро и бившият му министър на отбраната Димитър Стоянов определи намеренията за реформи като "опраскване". Двамата са пламенни защитници на работата на службите с тези им ръководства.

"Не може да обвиняваш цялото мнозинство от народни представители, че са пристрастни" - контрира Атанасов, визирайки отказа на парламента миналата седмица да приеме годишните доклади на ДАНС и ДАР.

Според него това е специфичен вот на недоверие и е логично ръководителите на двете служби сами да подадат оставка.

Пеевски е "за"

Принципно подкрепяме обединяване на службите, коментира Пеевски, цитиран от БТА, малко по-късно през деня.

"Да, провели сме предварителни разговори. Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите и след като се запознаем с детайлите ще си кажем мнението", посочи.

Той потвърди, че в разговорите са били представени промени, които предвиждат президентът да не издава указ за назначаване на ръководителите на службите за сигурност, а идеята е да се избират от парламента.