Рафинерия в украинския град Кременчук беше поразена тази нощ при руски удари с дрон, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА и БТА.

"Имаше пожар. Службите за извънредни ситуации работят на място", написа в "Телеграм" военният управител на Полтавска област Дмитро Лунин.

Кременчук е индустриален град, обстрелван няколко пъти от началото на инвазията заради стратегическото му значение като център за преработване на петрол. Рафинерията също е била обект на атаки, а миналото лято търговски център в града беше поразен от руска ракета, като загинаха 20 души.

Тази нощ Русия е атакувала Украйна с 24 дрона, насочени към северната и централната част на страната, съобщи генералният щаб в Киев. 17 от дроновете са били свалени, съобщи армията в изявление, като допълни, че те са били унищожени в Сумска, Полтавска, Кировоградска и Днепропетровска област.

Столтенберг: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите, с които украинската армия вече разполага, заяви вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

Столтенберг каза, че войната, която е вече във втората си година, е „война на изтощение“, но не е в „патова ситуация“, като се има предвид напредъкът, постигнат от Украйна в започналата през юни нейна контраофанзива за отвоюване на териториите, окупирани от руските сили.

"Ако искаме край на войната, ако искаме справедлив и траен мир, военната подкрепа за Украйна е правилният път", каза Столтенберг в интервю в Ню Йорк, където се провежда годишната сесия на Общото събрание на ООН. "Украйна се нуждае от много и различни видове подкрепа", добави той.

Страната има спешна нужда от противовъздушна отбрана, изтъкна генералният секретар на НАТО. Не само нови системи, но също боеприпаси, поддръжка, резервни части... 

"Виждаме, че всеки ден в Украйна ПВО спасява живота на много хора и трябва да подкрепяме системите за ПВО на Украйна", изтъкна Столтенберг.

По-рано вчера високопоставен представител на американския Държавен департамент каза, че укрепването на украинските системи за ПВО е ключово, включително за защитата на критична инфраструктура с наближаването на зимата.

Някои военни анализатори казват, че на Украйна може да се окаже трудно да поддържа динамиката на бойното поле с настъпването на студено и влажно време. Според Столтенберг обаче сраженията може да продължат и през есента и зимата.

"Това, което трябва да направим, е да подкрепяме украинците, а от тях зависи какви решения ще вземат на терен", каза Столтенберг.

Войната на изтощение се превръща във война на логистиката, поясни генералният секретар.

Експлозии в Крим

Серия от експлозии се чуха в Крим тази сряда, по-специално край военните летища Белбек и Кача. Възможно е да имало удар и по военна част край Севастопол, допълва "Крим.Реалии".

Каналът пише и за поразяване на военно поделение край село Верхнесадовое. Снимки и видеоклипове показват плътен черен стълб дим. "Крим.Реалии" посочва, че на това място се намира резервен команден център на руския Черноморски флот.