Протестът на земеделските производители приключи преди да успее да се разгърне. Тежката техника не стигна до жълтите павета на столицата. Премиерът се извини за "терористи". А правителството и представителите на протестиращите подписаха меморандум, в който са вписани договорките от вторник вечерта. Още тогава след дълги разговори с недоволните Денков обяви, че ще внос на слънчоглед от Украйна няма да има, ако няма регламентиране на квоти. Обяви и че му предстоят разговори с правителството в Киев по темата.

"Използвам случая да се извиня на всички хора, които работят в аграрния сектор. Без да искам ги обидих, използвайки думата "терористи", каза днес Денков на брифинга.

Последваха аплодисменти от присъстващите.

"Меморандумът, който подписахме със земеделските производители, влиза сила от днес", обясни още премиерът.

По думите му документът съответства както на исканията на протестиращите, така и на приоритетите на правителството. 

"Няма отстъпление, има само по-добра организация, за да могат земеделските производители да работят спокойно", отбеляза премиерът. 

От инициативния комитет, който оранизира протеста, също се показаха доволни от договорката и обявиха, че се връщат по родните си места.

"Днес се подписа много важен фундаментален документ с правителството, за което благодарим. Прибираме се по родните си места и ще правим това, което най-добре можем - да се занимаваме със земеделие", казаха оттам. 

Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки и политики, които да действат в дългосрочен план, посочиха още представителите на земеделските производители. 

Събралите се край Долни Богров земеделски производители обявиха малко преди това край на протеста си, предизвикан след отмяната от НС на забраната за внос на зърно от Украйна. Илия Проданов от инициативния комитет изчете пред протестиращите проектомеморандума, договорен след разговорите вчера с премиера и министрите на финансите и на земеделието Асен Василев и Кирил Вътев. 

Лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица беше предвиден в проектоспоразумението на земеделците с кабинета. Исканията на протестиращите са систематизирани в пет точки.

Кабинетът отпусна днес 63 млн. лева допълнително на ДФ „Земеделие“ за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани. Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Земеделците протестираха два дни - в понеделник на 40 важни пътни точки в страната, а вчера струпаха земеделска техника край Долни Богров, но решиха да изчакат края на шествието на миньори и енергетици в центъра на София, а следобед пристигнаха пред МС, а техни представители отидоха на среща с Денков.