Могат ли машините да манипулират вота, след като са само принтери? Този въпрос прозвуча пред БНР в интервюто Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Днес депутатите ще обсъждат проекторешение за създаване на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Вносители са представители на БСП, като те бяха подкрепени от ГЕРБ и ДПС, както и от останалите групи, с изключение на ПП-ДБ.

"Машините, с които ще гласуваме на местните избори, няма да отчетат техния вот. Гласовете се броят не от машините, а от членовете на секционните избирателни комисии", обясни Пенева.

Така тя припомни последните промени в Изборния кодекс, направени от т.нар. Хартиена коалиция - ГЕРБ. БСП и ДПС, които на практика обезмислиха машинното гласуване.

"Независимо дали гласът е подаден с машинна бюлетина, или с бюлетина от хартиено гласуване, той няма да бъде отчетен от софтуера на машината. Софтуерът ще се използва за отпечатване на бюлетина. Най-голямото притеснение - дали има манипулации при отчитане на резултатите, е несъстоятелно", заяви Пенева.

И допълни:

"Това, което ще правят т.нар. флашки, както правеха и през април 2023 година, ще бъде само създаване на база данни, която може да се ползва за някакви порверки, но не е релевантна с отчетените резултати и не може да се ползва за доказателствена база при евентуално оспорване на резултатите.

В България винаги е имало инструмент за проверка на резултатите от машинното гласуване. Това са т.нар. контролни разписки. При броенето  на тези разписки не беше открито никакво разминаване между машинния протокол и това, което е в чувалите, като контролна разписка. До момента няма нито едно доказателство, извън внушенията, интервютата и декларации в публичното пространство".

Пенева каза още, че най-голям процент грешки при отчитането на резултатите е имало на последните парламентанри избори, когато броенето на резултатите беше оставено в ръцете на секционните избирателни комисии.

"На местния вот, когато всеки глас ще бъде важен, очаквам да има много засилен контрол от страна на партии, организации и граждани. Всеки ще гледа записи за да види дали неговият глас е отчетен правилно", смята Пенева.