Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски коментираха вчерашното оттегляне на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов като шеф на парламентарната комисия за контрол над службите. Атанасов се оттегли с мотива, че ГЕРБ саботира реформата в службите, която той предлага.

И Борисов, и Пеевски заявиха, че по време на война не е подходящо да се прави реформа на службите.

"Аз държа много на ген. Атанасов, той знае аргументите ми, лично съм ги казал. Сега, по време на война, когато текат маса операции заедно с нашите партньори, едно преструктуриране и сливане под половин година не минава. Само докато минат печатите, канцелариите, назначенията, сградите. Ако г-н Атанасов каже днес, че е готов да оглави която и да е служба, с две ръце ще го подкрепим в парламента. Трябва да има законодателство, което да позволи да се случи реформа в службите, както и предварително договорени кадри, които да застанат начело", коментира Борисов.

И допълни, че службите са като ветропоказатели.

"Съставът спира да работи, почва да се оглежда, ослушва какво ще се случи, а ние в момента виждаме дронове и какви ли не проблеми. Ние сме за модернизация на службите, нови и бързи технически решения, с които да ги подсилим. Отношенията с евроатлантическите служби също са важен показател в сферата на доверието по време на война", каза още Борисов.

В момента при съседа има война – не е времето за промени в службите. Трябва да се изчака, да се успокои обстановката, сега едни структурни разбутвания на службите могат да объркат много. Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента и Пеевски.

Той каза, че все още няма внесен проект за въпросните структурни промени, с които се предлага сливане на военното разузнаване и ДАНС и коментира, че службите работят. 

Според Пеевски Атанас Атанасов е трябвало да остане шеф на парламентарната комисия за контрол на службите и специалните разузнавателни средства.