Задържаха служител на Община Несебър със 185 хиляди евро и 25 хил. лева.

Полицията и прокуратурата в Бургас изнесоха данни, че сумата е предвидена за търговия с вот преди началото на предизборната кампания. Официално властите не обявиха за кой служител става въпрос, а само, че е на "ръководна позиция". Според данни на бТВ задържаният е началникът на отдел "Местни данъци и такси".

"Вчера е получен сигнал, че лице е получило крупна сума пари за купуване на гласове", каза шефът на областната полиция Емил Павлов.

Те обаче не обявиха в полза на коя политическа сила е била предвидена предизборната търговия. Както и "за кои групи е била предназначена" крупната сума.

„Говорим за хората, които финансират и осигуряват средствата за организаторите на купуване на гласове. Процесът е сложен. Работим във всички посоки. Със сигурност на по-късен етап ще има задържани лица. Имаме насока кой осигурява средствата, но ако изложим подробности, може да е пречка за разследването“, допълни Павлов.

Претърсени са 4 адреса - 3 в Бургас и един в Равда.

Разследващите от една страна се похвалиха, че за пръв път са стигнали "до най-високото ниво". Но веднага след това казаха пред медиите, че "това е много сложен процес за доказване" - дали ще свържат общинаря с изборна търговия.

Затова и не се наемат да прогнозират дали ще искат постоянен или дори прокурорски арест до 72 ч.

В момента човекът е с полицейска мярка - до 24 часа, стана ясно от думите на прокуратурата и ОДМВР.

Несебър е интересна община - точно преди предишните местни избори върху кмета и кандидат-кмет Николай Димитров се стовари от София закритата вече Специализирана прокуратура (която някои имаха склонност да обвинават, че се меси на политическия и бизнес терен, б.р. на Клуб Z). Приш това - престъпленията против изборните права на гражданите никога не са й били подсъдни по закон.

Градоначалникът остана в ареста по време на самите избори и... ги спечели оттам.