Кметът арестант на Несебър Николай Димитров изглежда, че печели поредните избори в морския град. При обработени 65,93 на сто от протоколите на ОИК той взема 59,76 на сто от гласовете. 

Съперникът му Атанас Терзиев, излъчен от партия ГЕРБ, е с 35,66 на сто от вота.

Това се очертава да е четвърти мандат за Димитров, който се кандидатира като независим. Той е начело на морската община от 2007 г. Срещу него на тези избори имаше регистрирани само двама кандидати - Атанас Терзиев от ГЕРБ и Красимир Косев, "Подем".

 ГЕРБ за пореден път се пробва да пробие бизнес съюза около Николай Димитров, при това с помощта на братя Диневи. Но към момента данните сочат, че управляващата партия не успява в Несебър, една от малките феодални крепости по морето.

Димитров беше арестуван дни преди изборите по обвинение в купуване на гласове. На 25 октомври, два дни преди вота, Специализираният съд реши, че той остава в ареста. Според обвинението Димитров и неговите съмишленици започнали да търсят хора, на които предложили по 10 000 лв. и имотни облаги, ако всеки от тях им осигури гласовете на по 400 души. Отделно от това всеки от тях е трябвало да има по още чеитирима отговорници, които щели да получат 5000 лв. и "престижна хубава работа". А на готовите да продадат гласа си - "предимно бедни хора" - щели да бъдат платени по 100 лв.

Димитров и четиримата други кандидати за местната власт бяха арестувани на 23 октомври. Това стана възможно, след като главният прокурор поиска разрешение от ЦИК за махане на имунитета им и то беше получено.

"Всичко започва октомври, когато със съдействието на КПКОНПИ постъпва информация, незабавно е докладвана в спецпрокуратурата, планирани са действия, започнали са необходимите мероприятия за събиране на данни, образувано е досъдебно производство, което на този етап не приключва", обясниха тогава от прокуратурата.

По информация на БНТ, въпреки че Димитров е в ареста, купуването на гласове в общината вървяло с пълна сила. Като цената на глас стигала до 400 лв. - 200 за кмет и 200 за листа за общински съветници. Поне 100 лв. от цялата сума обаче са оставали в джоба на посредниците, а по-малко са били предназначени за гласоподавател.

Същия ефект имаха арестите и при гласуването за общински съвет. Партията на братя Диневи МОРЕ, която на предишните избори беше първа политическа сила с най-много общински съветници, сега е изместена от партия "Български социалдемократи". Тя побеждава формацията на Диневи с повече от 1000 гласа. Два дни преди вота прокуратурата поиска от ЦИК свалянето на имунитета на водача на листата на социалдемократите Костадин Нищелков със същото обвинение - за купуване на гласове. Трета сила в Несебър е "Нова алтернатива", чиято листа се оглавява от сегашния председател на общинския съвет Румен Кулев. ГЕРБ е едва на четвърто място, следва БСП.