"Няма днес да обявя кандидата за кмет на София. Но ще ви хареса, нестандартно решение е."

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов парира за пореден ден журналистическите въпроси около кандидатурата на партията за кмет на София.

Крайният срок за регистрация на имената е 26 септември, а ГЕРБ все още не е направила своята номинация. Борисов на няколко пъти отлага обявлението, като в един от случаите се мотивира и с "любимия" си ретрограден Меркурий. Този период обаче изтече, а ГЕРБ все така няма кандидат.

Рано тази сутрин няколко медии съобщиха, като се позоваха на Instagram профила на партията, че Борисов ще представи днес кандидата. При запитване на Клуб Z, от пресцентъра посочиха, че няма да има подобно събитие в четвъртък, а и подобна публикация в социалната мрежа вече няма.

Самият Борисов даде заявка, че няма да се кандидатира. Той бе кмет на София от 2005 г., а след като ГЕРБ спечели парламентарните избори през 2009-а стана премиер и "сдаде" поста на Йорданка Фандъкова. "Минало ми е времето, гледаме нагоре", заяви.

Както Клуб Z писа, сред спряганите имена са това на председателя на Народното събрание Росен Желязков, на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, на кандидата на ГЕРБ за премиер в миналия проектокабинет (в рамките на 48-ото НС) - неврохирургът Николай Габровски.

Желязков обаче на няколко пъти е отказал, като преди няколко дни обяви и публично, че няма да е той кандидатът.

Заявката на Борисов за "нестандартен" кандидат обаче на практика изключва Георги Георгиев, който като председател на СОС е "стандартен" вариант. За него обаче вероятно ще бъде отредено водаческото място в листата, като ГЕРБ ще поиска и свой шеф на съвета.

По информация на Клуб Z, ГЕРБ на практика дълго време не е имала фаворит и щабът е разглеждал различни варианти. Изказването на Борисов обаче звучи като че такъв най-сетне да е намерен.