Парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Депутатите гласуваха създаването ѝ със 143 гласа "за", двама - "против" и без "въздържал се". Проектът на решение е внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП.

Временната комисия ще се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Създава се за срок от три месеца, предвижда проекторешението.

За председател на комисията бе предложен Георги Свиленски от левицата, но неговата кандидатура не беше подкрепена от пленарната зала. Не бе подкрепена и кандидатурата на Деян Николов от "Възраждане". Председателството на комисията ще бъде определяно от председателя на парламента.

Пленарната зала избра членовете на комисията: Радомир Чолаков, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Божидар Божанов и Явор Божанков от ПП-ДБ, Деян Николов и Даниел Проданов от „Възраждане“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Иван Иванов и Георги Свиленски от БСП, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

С последните промени в Изборния кодекс машинното гласуване реално бе унищожено от т.нар. картиена коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС. Машините вече са обикновени принтери, чиито разписки се броят от комисията, заедно с бюлетините. Непосредствен ефект върху наближаващите избори няма да има, тъй като срокът на действие на комисията е 3 месеца, а вотът е на 29 октомври.

Според БСП има журналистически разследвания и експертни анализи, които потвърждават, че има манипулации с машинното гласуване. Те обаче не представиха нито едно конкретно доказателство за нарушения на вота. За това ги призова Мартин Димитров ("Демократична България").

БСП беше подкрепено категорично от "Има такъв народ".

"Да, с хартията се правят манипулации, но с машините се прави тотална подмяна", обяви  зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

Като пример цитира спечелените избори от ПП през ноември 2021 г. и вотът през октомври 2022 г., когато партията му изпадна от парламента.

От "Продължаваме промяната - Демократична България подкрепиха инициативата на БСП, макар че според десните няма основания за подозрения.

"Трябва да има такава комисия – не за пропаганда, а за да установи веднъж завинаги, че проблем няма", заяви Божидар Божанов, който е бивш министър на електронното управление.

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че комисията е добра идея, тъй като може да се заеме с няколко административни и правни въпроса - да види къде се съхраняват машините, да види как работят, да проучи докога за поддръжката им ще се ангажират частни фирми и т.н.

Йордан Цонев (ДПС) призова дебатите за машинното гласуване, които са се водили години наред, да се водят в комисията.