"На 21 септември свещениците от руската църква - подворието в София са били привикани в българската имиграционна служба, откъдето са получили заповед в рамките на 24 часа да напуснат територията на тази балканска държава, като лица уж представляващи заплаха за националната й сигурност.

Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на храма."

Това се казва в изявление на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, публикувано на страницата на посолството у нас.

Както Клуб Z писа вчера, в изявление на ДАНС се казваше, че освен приндителна мярка "експулсиране", двамата отци - на практика те са всички, които служат в Руското подворие, получават и отнемане правото на пребиваване, и забрана за влизане в страната за 5 г.

Захарова определя изгонването на Васиан (който преди това бе изгонен от Република Северна Македония заради шпионаж в полза на Русия, б.р.) като "крещящ недружелюбен акт на българските власти". Както и че става въпрос за "хора, посветили живота си на служение на Бога в името на единството на руския и българския народ" и пр.

"Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж показва, че сегашното ръководство на България окончателно е поело по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между държавите, но и на културните и хуманитарни връзки между нашите народи. Сега целта е да се скъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ.

Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен."

Точно както и посолството вчера, МВнР повтаря, че "отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки между Русия и България е изцяло на българската страна".

Не се казва нищо по въпроса - защо и македонските служби също са се "объркали".

Денков: Решението е на  ДАНС

Решението за експулсирането на един руски и двама беларуски свещеници е на ДАНС, посочи премиерът Николай Денков и подчерта, че няма общо с него.

Денков участва в честването на Деня на Независимостта в центъра на София.

Той уточни, че има издаден доклад на ДАНС и крайното решение всъщност е на агенцията. Той не отрече, че се е запознал с доклада, но уточни, че няма отношение към крайното решение:

"Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България. Както знаете, единият е руски гражданин, двамата са граждани на Беларус, така че по доклада на ДАНС всъщност е извършена тази процедура.

Действията са въпрос на секретен доклад. Аз само се запознах с него. Нямам пряко отношение към вземането на това решение. Решението е на ДАНС", каза той, цитиран от БНР.

Премиерът коментира и думите на вицепрезидента Илияна Йотова по-рано днес - че има хора, които искат да сложат ръка върху службите. Денков уточни, че нарочно не е коментирал темата за реформата на КПКОНПИ, защото дискусията трябва да е силно експертна и уточни, че тя се води в парламента именно на такова ниво.