Украйна е нанесла ракетен удар по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев.

„Враговете нанесоха ракетен удар по щаба на флота. Отломка падна близо до театър "Луначарски", се казва в съобщението му в Telegram.

На място са пристигнали всички служби на Спешна помощ, информацията за жертви и пострадали се изяснява. Според руското МО - загинал е един военнослужещ (виж по-долу).

Електричеството и газът в центъра на Севастопол са прекъснати, а водоснабдяването е намалено.

Развожаев отбеляза, че е възможен нов ракетен удар и призова местните хора да избягват центъра на града, където се намира сградата, като същевременно ги призова да не публикуват снимки или видеоклипове от мястото на инцидента.

Часове по-късно излезе кратко официално съобщение от руското МО:

Днес през деня киевският режим удари гр. Севастопол.

В хода на отблъскване на ракетната атака със средства на ПВО са неутрализирани 5 ракети.

В резултат на нападението е повредена историческата сграда на щаба на Черноморския флот. Загинал е един военнослужещ.

Появиха се спътникови снимки на командния пункт на руския Черноморски флот край окупирания Севастопол, след като бе ударен на 20 септември. Съответните снимки са публикувани от Schemes.

Става дума за командния пункт в селището Верхнесадовое в Крим, който пострада от ракета преди два дни.

На снимките се вижда, че взривовете са разрушили поне една част от сградата на командния център.

В нея се помещава комуникационният център 744 на командването на руския Черноморски флот.

Според Украйна на 20 септември командният пункт е бил "разбит от ракети, които са попаднали точно в целта".

По-рано през деня днес в Севастопол и околностите му се чуха експлозии, окупаторите използваха димна завеса в пристанище Инкерман, а местен жител засне прелитане на ракети.

Към 18:00 часа част от сградата продължава да гори.

Обстрел на Херсон

Междувременно стана ясно че най-малко един човек е загинал при днешния руски обстрел на жилищни квартали в южния украински град Херсон, съобщи в "Телеграм" областният управител на Херсонска област Олександър Прокудин.

Според Прокудин освен убития 25-годишен мъж, още един човек е бил ранен в града, който се намира близо до фронтовата линия.

Обстрелът е причинил също пожари в къща и гараж в Херсон, добави областният управител.

Киев изтласка руските сили от част от Херсонска област през ноември миналата година след продължила няколко месеца окупация, но руските войски продължават да обстрелват столицата на областта и райони от другата страна на река Днепър.

Руски зенитно-ракетни части са унищожили украинска ракета и два дрона близо до полуостров Крим, съобщи днес руското министерство на отбраната.

В същото време беларуското министерство на отбраната заяви, че Русия и Беларус са започнали днес петдневни съвместни военни маневри в страната.