ГЕРБ избира между "трима-четирима" кандидати за номинация за кмет на София.

Това се разбра от думите на лидера на СДС, малкият коалиционен партньор на ГЕРБ - Румен Христов пред БНТ.

Христов отказа да назове имена, но както Клуб Z писа, ГЕРБ е в търсене на кандидат с профил, близък до този на считания за основен опонент - Васил Терзиев ("Продължаваме промяната-Демократична България"). Спрягат се имената на един от основателите на "Телелинк" Любомир Минчев, на собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев, мениджърът в българския клон на "Гугъл" Петър Иванов. По информация на Клуб Z Минчев първоначално е отказал.

Отказа и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Другият претендент - председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, засега е гласен за водач на общинската листа, като се очаква след вота ГЕРБ да поиска той отново да оглави СОС. Неофициално обаче е известно, че за тази позиция се гласи партньорът на ПП-ДБ - лидерът на "Спаси София" и водач на листата Борис Бонев.

Кога ще обяви Бойко Борисов кандидата - не е ясно. Ясно е само, че кандидатите трябва да бъдат регистрирани на 26 септември.

"Не съм упълномощен да кажа името на кандидата за кмета за София на ГЕРБ, това ще го направи Бойко Борисов. Все още са трима, четирима кандидатите и все още няма окончателно решение, но знам накъде клонят везните", заяви днес Румен Христов.

"Решени сме да дадем много сериозен отпор в битката за София. Търсеха се различни профили, имаше много кандидати и ако мога така да се изразя, "пресяването" не ставаше толкова бързо. Нормално е, предвид това, че търсиш най-подходящия кандидат, който ще се изправи пред представител на Държавна сигурност", допълни той, визирайки ДС миналото на семейството на кандидата на ПП-ДБ.

"При евентуално стечение на обстоятелствата и нови парламентарни избори мисля, че Васил Терзиев ще се впусне в битката дори с нова политическа формация около него, защото ПП и ДБ са леко компроментирани от гледна точка на големите заклинания, които имаха по отношение на ГЕРБ и ДПС", сподели хипотеза лидерът на СДС.