Много е трудно български политици да ме разсмеят, предполагам, че и вас също. Но не защото са много сериозни, а точно обратното – от години правят и казват толкова нелепи и смешни неща, че човек се разглезва. Не се смее вече на някой простичък виц, иска все по-високо ниво на забавление, по-дълбоки скечове, по-засукани смешки, повече съспенс. Както е казал Ленин – след количеството идва качеството.

Та като казах Ленин – знаете ли коя е най-смешната партия в българската политика? „Монти Пайтън“-ът на обществения живот? Клоуните с партиен билет? Не, не, не е Копейкин. Той е от гастрольорите – минава за кратко и заминава, такива са ни гостували много през последните 30 години. Имаме си истинска кралица на комедията и стендъпите, която се е вкопчила в тая сцена и не слиза ли, не слиза от нея. БКП, дето днес й викат БСП, щото на феновете й са изпадали зъбите и фъфлят.

Във философията има много примери за парадокс, но досега никой не се е сетил да включи и БСП като пример за таков апротиворечие. Например всички са чували за „Корабът на Тезей“: един кораб, който се ремонтира малко по малко, така че в крайна сметка се състои от съвсем различни части. Дали е същият кораб, който е бил в началото? Може да се приложи изцяло към комунистичеката партия. Уж е комунистическа, а е пълна с тежки богаташи. Уж защитава работниците, а въведе плоския данък и ограничи социалните плащания на богаташите. Толкова я ремонтираха, че накрая й туриха за вожд човек от някогашното СДС, пратиха децата на някогашните големи в Брюксел и Страсбург, а не в Москва и големците й си купиха голф игрища, хотели и атомни централи. Дали днешната БСП има нещо общо с партията на Димитър Благоев, със социалдемокрацията или с комунизма?

Какво стана с ония лозунги, дето ги повтаряхме до несвяст и рисувахме по заповед с тебешир по асфалта за световния мир, за братските ни народи от Африка и Латинска Америка? А с концепцията за отворения свят и че всички сме братя? Днес БКП/БСП подкрепя войната на Русия срещу Украйна и е антимигрантска и шовинистка, иска затваряне на страната и отдръпването й от Европа. Ама не изцяло, де – простосмъртните да си седят в България, а те самите да поработват от Страсбург. Всъщност това последното не е ново, то така си беше и преди.

Но най-смешното е, че тази партия, която изби Светия синод по време на Народния съд, затвори църквите и забрани на хората да се молят на Бог, същата тази партия, за която религията бе опиум за народа, днес къса ризи и рони сълзи пред затворената руска църква в София. Която бе затворена от Москва, след като хванахме попчетата й в съвсем светски шпионаж. Бардовете на БКП/БСП като Велислава Дърева тичат пред църквата, пеят псалми, кръстят се и я бранят от светската власт. Вие такива лупинги виждали ли сте? Едно време така се забавлявахме, когато веднага след 1989 година по телевизията ни показваха целото политбюро със запалени свещи в някой храм. Сега вече са научили наизуст църковните песнопения, цитират Библията и рецитират казаното от руски свещеници. Явно бая са напреднали в курса по внезапна религиозност. Ленин сигурно щеше да се върти в гроба си, ако не беше умрял напълно парализиран от сифилис. Така пише в разсекретената му диагзноа – сифилис, поразил главния мозък. Това хвърля друга светлина върху комунистическата революция. Оказва се, че е ръководена от човек с поразен от срамна болест мозък. И най-лошото е, че тази болест явно се е предала на всичките му последователи и наследници и не се лекува вече почти век.

Но нека бъдем оптимисти. От голяма трагедия в началото, изявите на комунистите вече са само комедия. Която все още малко разсмива, но всеки номер все някога омръзва на публиката. А номерата на бекапето се поизчерпват. Остана им само да се закълнат пред царя, другата игра я превъртяха.