Силите на Азербайджан продължават операцията си, целяща да възстанови пълния контрол на Баку над сепаратисткия регион Нагорни Карабах, след като светкавичната офанзива породи опасения за съдбата на арменското население, предаде Франс прес.

Първият международен конвой с помощи влезе в Нагорни Карабах в събота, където азербайджанската армия показа пред медиите стотици оръжия, иззети от сепаратистите в околностите на град Степанакерт, обявен за "столица" на самопровъзгласилата се република.

"МКЧК премина през Лачинския коридор, за да достави 70 тона хуманитарна помощ на населението", съобщи служител на Международния комитет на Червения кръст в арменския контролен пункт в Корнидзор, Армения.

От края на 2022 г. Армения обвинява Баку, че блокира този единствен път, който я свързва директно с Нагорни Карабах, за да предизвика недостиг на храна в анклава.

В Корнидзор шепа арменски войници пречат на разтревожени цивилни да влязат в близкия Нагорни Карабах, отбелязва АФП.

По-рано вчера АФП и АЗЕРТАДЖ цитираха изявление на азербайджанското министерство на отбраната, според което арменци в планинския анклав "подпалват масово жилища в Агдара". Министерството публикува в "Екс" въздушни снимки с ниска резолюция, на които изглежда се виждат запалени къщи.

Град Агдара (Мартакерт на арменски) е разположен на около 60 км от Степанакерт. Той се намираше под контрола на сепаратистите, докато те не бяха принудени да приемат прекратяването на огъня и разоръжаване вследствие на светкавичната азербайджанска офанзива.

Засега няма коментар от страна на Ереван или сепаратистите.

БТА