Европейската комисия наложи глоба на техногиганта Intel в размер от 376,36 млн. евро за нелоялни търговски практики срещу конкурента AMD, съобщи Engadget.

Това всъщност е малък успех за производителя на чипове - първоначално ЕК наложи глоба от 1,06 млрд. евро, която обаче бе отменена в началото на годината от Европейския съд.

Става дума за нарушение от далечната 2002 г., когато Intel се конкурира с AMD по производство на класическите x86 чипове. Според ЕК американската компания е предоставяла на производителите на компютри отстъпки за своите продукти - при условие, че ползват техни чипове в 95% от устройствата си.

Това е довело до ограничителни условия за AMD, които трябваше да се задоволят с едва 5% дял от пазара.

Европейският съд установи, че са допуснати грешки при налагането на санкцията, затова в новото решение ЕК налага глоба само за "очевидни ограничения" - съответно и над два пъти по-ниската глоба. Ако се бе запазила оригиналната сума, това щеше да е най-голямото антитръстово дело в историята на Европа.

От Intel обявиха, че са разочаровани от глобата, но ще продължават да инвестират в европейската индустрия за полупроводници.