Русия отново атакува Одеска област в Южна Украйна с 19 безпилотни самолета и 14 ракети. Тази сутрин властите съобщиха, че един човек е бил ранен, а пристанищната инфраструктура е повредена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Москва "атакува Одеска област с дронове и два вида ракети", уточни губернаторът Олег Кипер в Телеграм, споменавайки няколко удара, включително атака срещу инфраструктурата на пристанището.

"Един цивилен беше ранен от взрива", добави той, като уточни, че пострадалият е прехвърлен в болница. 

Според украинската армия Русия е използвала при нападението 19 безпилотни самолета "Шахед" иранско производство, две свръхзвукови ракети "Оникс" и 12 ракети "Калибр". Задействана е била и една подводница, според същия източник. Всички безпилотни самолети и 11 ракети "Калибр" са били свалени от противовъздушната отбрана, курортният град е претърпял "значителни" щети. В хотелска сграда е избухнал пожар, който бързо е бил потушен. 

Две от 11-те ракети "Калибр" са били унищожени в Николаевска област и Кировоградска област. Ракетите "Оникс" са унищожили складове за зърно, без да причинят човешки жeртви. Армията съобщи и за складове и предприятия в предградия на Одеса, пострадали от падащи отломки.

Руските сили нанасят редовно удари по този черноморски регион на Южна Украйна, където са разположени инфраструктурни обекти, свързани с търговията по море, припомня АФП. Атаките зачестиха след отказа от зърнената сделка през юли.

В същото време губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт съобщи, че украинско нападение с дрон е причинило щети на административна сграда и няколко частни жилища. Засега няма данни за мащабите на нападението и информацията не може да бъде проверена от независим източник, отбелязва Ройтерс.