Антон Хекимян, бивш дългогодишен журналист в бТВ, ще е кандидатът за кмет на ГЕРБ за София.

Това обяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев при регистрирането на кандидата и общинската листа в Общинската избирателна комисия.

"Имаше много въпроси, очакване, спекулации, но използвахме цялото време, дадено ни от закона, за да конструираме най-добрия състав за листа и да изберем най-добрия възможен кандидат за кмет. Не знам дали има нужда от представяне - г-н Антон Хекимян", посочи Дончев Хекимян.

"Всичко се случи миналата седмица, имах лична среща с г-н Борисов и лично от него получих поканата да бъда кандидатът за кмет на ГЕРБ", заяви и Хекимян в кратко изявление за вече бившите си колеги.

Поискал да му бъде дадено време да помисли и после приел. От Борисов бил разбрал, че имал номинации от структурата на партията. Не стана ясно колко и дали други лица не са имали повече номинации. Хекимян обаче получил уверения, че щял самостоятелно да взима решенията си.

Старозагорецът обяви, че от 20 години живее в столицата. Той е неженен. За свой приоритет като кандидат заяви образованието. А първа задача... да инспектира ремонтите в София. Не харесвал подредбата на жълтите павета, нито ремонта на "Графа" - но не трябвало да се вторачваме в детайлите, а в голямата картина - колко много било направено за София. Лично Хекимян пътувал по булевард без дупки, той добави, че по бул. "Витоша" "вече не се продават гащи, както пред 2003 г." 

"19 години съм журналист, изминал съм пътя си през стажант, репортер, разпознаваем репортер, водещ, директор новини - не мога да не си призная, че съм се замислял какво ще е моето рзвитие след журналистиката. Получавайки предложението за това да бъда кандидат на ГЕРБ, мисля че мога да продължа да работя за обществото, просто от другата страна", заяви още в отговор на въпрос каква е била мотивацията му от журналистиката да скочи в политиката.

Вие общувате ли с политици?

Хекимян отрече да е подчинявал политиката на бТВ на ГЕРБ - резонен въпрос предвид изненадващата му поява в надпреварата. Не бил партиец, а гражданин.

На въпрос какви са били отношенията му с Борисов, така че да привлече вниманието като кандиидат на партията, Хекимян тръгна да обяснява как целият му професионален път е минал пред обектива на камерата като публична личност.

"Никога не съм имал какво да крия", заяви. - "Аз съм се съобразявал с всичко, което трябва да запази моето добро име като журналист и името на медията ми".

С това обаче на практика той не отговори на въпроса. А само допълни:

"Затова исках да попитам и всички вас като журналисти, защото сте и политически репортери - вие не общувате ли с политици?"

"Основната ми мотивация е да направя най-доброто за себе си, за гражданите, за себе си като гражданин" - заяви още.

По-късно през деня Хекимян написа във фейсбук:

"В ролята ми на журналист през тези 19 години винаги съм бил близо до хората, показвал съм техните проблеми и съм предизвиквал институциите да намират решения.

Журналистиката те прави изключително чувствителен към всяка нередност и ти дава опита да намираш верния път.

Този опит и познаването на проблемите на града ни беше моят мотив, с който приех предизвикателство да бъда част от решаването им.

Благодарен съм, че през всички тези години успях да спечеля и запазя доверието ви като зрители.

Сега заставам до вас и съм готов отново да се боря за вашето доверие, защото развитието на София не трябва да спира!

Осъзнавам, че обвиненията срещу мен с обявяването на кандидатура ми се отразяват на колегите от БТВ Новините. Никой не трябва да има съмнение, че журналистите в този нюзрум са достойни, свободни и независими хора! Те го доказват всеки ден с работата си.

Днес влизам в полето на политиката, готов съм да отговарям на всички въпроси, да вляза в дебат с останалите кандидати и да предложа най-добрите решения за управлението на София."

Хекимян ще е и водач на листата за общински съветници - обяви доскоришният фаворит за позицията - председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той ще остане втори, а трети ще е един от основателите на "Телелинк" Любомир Минчев, който, както Клуб Z писа, също е получил "оферта" да е кандидат за кмет, но е отказал. Георгиев представи Хекимян като "най-върлия ни критик" и "един от най-успешните българи", а за Минчев направи безименна препратка към кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Терзиев и неговото ДС семейство.

Лидерът Борисов не представи лично кандидата си, както се очакваше да направи.

"Има силен отбор, който се надявам да успее да продължи работата за София, да продължи промяната на града и да внесе нов ентусиазъм."

Така коментира пред журналисти кметицата на София Йорданка Фандъкова номинацията на Хекимян.  

"Има много млади хора в листата, за да може градът ни да продължава своето развитие", добави тя.