Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че скоро в Париж ще се прибере френският посланик в нигерската столица Ниамей, предаде Франс прес. Париж досега отказваше да прибере посланика си от нигерската столица.

Макрон също така обяви, че френските военни ще се приберат от Нигер във Франция до края на годината. Тези новини дойдоха след двумесечна полемика между хунтата, взела властта в Нигер, и Париж.

"Франция реши да върне в Париж посланика си в Нигер  и слагаме край на нашето военно сътрудничество с Нигер", подчерта Макрон в пространно интервю за френските медии Франс 2 и Те Еф 1.

Той каза, че 1500-те френски военни в Нигер ще си заминат оттам в идните седмици и месеци и изтеглянето ще бъде напълно приключено до края на годината.

Хунтата в Нигер взе властта преди два месеца. Днес тя обяви, че забранява достъпа на нигерското въздушно пространство за френски самолети, става ясно от съобщение, качено на сайта на Агенцията за сигурност на въздухоплаването в Африка и Мадагаскар.

Нигерското въздушно пространство е отворено за всички национални и международни граждански полети с изключение на френски самолети или на самолети, наети от Франция, в това число и на тези на "Еър Франс", се казва в текста.

В съобщението се казва и, че въздушното пространство остава затворено за специални и оперативни полети на военни самолети, с изключение на специално разрешение за тях.