"Малко странна е тази кандидатура."

Това беше първият коментар в понеделник пред "Нова нюз" на кандидат-кмета на София Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ, "Спаси София" и др., на номинацията на ГЕРБ за столицата - Антон Хекимян.

Терзиев припомни и думи по свой адрес на сегашния председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ, че "София не е учебна кола". 

Малко по-рано Хекимян обяви, че миналата седмица е имал разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за кандидатирането си за кмет. Терзиев се усъмни в неговата подготвеност за битката за София.

"Радвам се, че за една седмица е успял толкова да напредне", каза той за твърденията за готовността на доскорошния новинарски шеф в бТВ.

"Месеци наред отнема изграждането на екип, добрите практики да се намерят", добави Васил Терзиев.

На въпрос за думите на Хекимян, че през годините е задавал въпроси по много проблеми на столицата, кандидатът на ПП-ДБ репликира, че това не е достатъчно.

"За да работи добре едно демократично общество, трябва да има "китайска стена" между медиите и политиката. Опитите на журналистите да влизат в политиката не завършват добре", добави Терзиев.

Борисов преди дни анонсира избора на ГЕРБ, който днес официално стана известен, че е Хекимян, като "нестандартна кандидатура".

"Нестандартна кандидатура е", съгласи се Терзиев, но според него доскорошният тв журналист "трудно може да се откъсне от образа на ГЕРБ, който партията е оставила в града за 17 години".

Попитан дали допуска, че на втори тур кандидатът на ГЕРБ може да обере гласовете на издигнатите от БСП и "Възраждане" претенденти, той отговори, че няма такива притеснения, защото:

"За нас централното винаги е било как да стигнем до гражданите. Важно е как да изградим комуникацията с гражданите, те чувстват сега общината като чуждо тяло. Процесът трябва да почне оттам - ангажиране на гражданите и решаването на системните проблеми на града".

Според Терзиев той превъзхожда Хекимян със значително по-големия си управленски опит, програма, екип - "аз съм работил с тези хора месеци наред, участвал съм в техния избор".

Обясни, че ако бъде избран, първата задача, с която ще се заеме, е бюджет 2024 г. на столицата, "трябва да се започне работа по него от прекрачването на "Московска". Като акцентира, че ще се бори за децентрализация - повече пари да отиват при районните кметове. При това по ясна формула за разпределението им.

"Има сега делене на наши и ваши. Основните средства отиват в районите, където са кметовете на ГЕРБ", добави той.

За ремонтите (и ремонтите на ремонтите в София) каза, че проблемът е системен:

"Това, което куца най-много е заниженият контрол, липсата на анализ, как се прави задание без обществено обсъждане. Ще променим процеса, самата община да бъде по-отговорна в оформянето на самото задание, да има, когато е възможно, разделяне на проектантската и изпълнителска дейност".

Пак повтори, че за един мандат проблемът с детските градини може да бъде решен.

По болната си тема за произхода си пак коментира:

"Връзки с ДС нямам и много държа да не се вменяват. Вярвам, че човек трябва да бъде съден по делата му, по компетенциите му, по идеите му".

Готов е на дебати с Антон Хекимян с убеждението: "По-добрият да победи".