Вълната от негативни реакции след официалното оповестяване на бившия вече журналист Антон Хекимян като кандидат на ГЕРБ за кмет на София, принуди бТВ, телевизията, в която той ръководеше допреди ден новините, да излезе с позиция.

Както е известно, Хекимян работи 20 години в националната медия. А днешното му издигане породи въпросите - обслужвал ли е той интересите на партията на Бойко Борисов, докато е заемал поста ръководител на отдел "Новини, актуални предавания и спорт", за да бъде посочен изведнъж като избраника на лидера за кандидат за столицата.

В позицията от бТВ посочват, че ще направят всичко възможно да защитят реномето си и дори щели да предприемат специални мерки за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, които щели да гарантират безпристрастност и на новините. А за това дали са безпристрастни, от телевизията обещават да следи външна агенция.

Последното е и в контекста на това, че медията ще трябва да отразява кампанията, да организира дебати и пр., с участието на доскорошния си шеф на новините.

От бТВ посочват още, че в момента, в който са получили оставката на Хекимян, са спрели достъпа му до нюзрума и всички други ресурси на компанията "и бързо информирахме вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане".

Ето и пълния текст на позицията на медийната група:

Във връзка с номинацията на доскорошния ръководител на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" г-н Антон Хекимян за кандидат за кмет на София, bTV Media Group счита за необходимо ясно да подчертае, че доверието и способностите на нашия нюзрум са доказани в продължение на повече от 20 години. Веднага след отправеното искане, bTV прие оставката на г-н Хекимян, незабавно ограничи достъпа му до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията и бързо информирахме вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане. Макар да сме напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините, bTV Media Group въвежда редица мерки, които планира да приложи през предстоящия изборен сезон, с цел да защити името и репутацията на bTV като една от най-обективните и надеждни медии в България.

    1. От 23 септември (събота), Ралф Бартолайт, CEO на bTV, заедно с ръководния екип на отдел "Новини", пое управлението на нюзрума. В редакцията на bTV работят опитни и утвърдени журналисти, чийто професионализъм и етика са доказани, а постиженията им говорят сами за себе си. Нашите журналисти следват ценностите и принципите, изложени в редакционните насоки на СМЕ. Г-н Бартолaйт ще бъде временно изпълняващ длъжността директор „Новини, актуални предавания и спорт“ до намирането на подходящ заместник.

    2. Редакционната колегия на СМЕ ще продължи да ангажира bTV със своето присъствие и опит, и да гарантира обективно, безпристрастно и висококачествено съдържание от екипа за новини и актуални предавания.

    3. Своевременно ще обявим нашия редакционен план за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, който ще гарантира безпристрастност и на новините.

    4. Ще използваме услугите на трета страна - външна агенция, която да следи за обективността на нашето новинарско отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.

    5. Упълномощен представител от редакционната колегия на СМЕ ще бъде на разположение да отговаря на въпроси, които българските медии могат да имат във връзка с нашето предизборно отразяване.

"bTV оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно", заяви Главният изпълнителен директор и изпълняващ длъжността директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ Ралф Бартолaйт.