Европейската комисия забрани придобиването на шведската компания за осигуряване на самолетни билети eTraveli от американската компания за резервации Booking Holdings.

Това обяви еврокомисарят Дидие Рейнедрс, отговарящ за конкуренцията.

Покупката би позволила на Booking да укрепи господстващата си позиция на пазара за хотелските онлайн туристически агенции (ОТА) в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Взетото днес решение е резултат от задълбочено разслредване от страна на ЕК на евентуалната трансакция. И Booking, и eTraveli за водещи снабдители с услуги на ОТА. Американците, чиято централа е в Амстердам, са водещи в сферата на хотелските услуги в Европа. Шведите пък са лидери в осигуряването на самолетни билети за същите услуги на Стария континент.

Същевременно Booking е активна на пазара за услуги чрез метатърсачки, най-вече чрез платформата си за сравняване на цените KAYAK.

Само в Европейското икономическо пространство ОТА извършва трансакции за над 100 миларда евро годишно. Най-големият и печеливш сегмент в тази сфера е хотелският. Тоай носи годишни приходи от близо 40 милиарда евро.

В резултат на проучването си ЕК реши да забрани сделката, намерението за която бе заявено през 2021 г.