Руското Министерство на културата иска да бъде забранена дейността в страната на Booking.com - сайта за онлайн резервации на хотели, трансфери и самолетни билети. 

Предложението се съдържа в писмо до туристическия орган "Ростуризм", предаде агенция РБК.

Преди министерството предложение за ограничаване на работата на Booking.com направи Сергей Войтович, шефът на туроператора "Свой ТС". Пред журналисти той обясни, че това трябва да бъде отговор на антируските санкции на САЩ и Запада. Идеята му е забраната да важи само за хотели в Русия и за клиенти, намиращи се в страната. Същевременно обаче руските клиенти на сайта трябва да могат да продължат да резервират на чужда територия.

Войтович изтъква, че с предлагането на резервации, самолетни билети и трансфери Booking.сom на практика се занимава с туроператорска дейност в Русия. Юридически обаче компанията не е такава и не плаща съответните данъци.

Нито един руски туроператор не може да се мери с Booking.com, заявява още Войтович. Сайтът има договор с хотелските вериги Accor, Rezidor и Radisson. Ако руски оператор поиска да сключи такива договори, условията ще бъдат много по-неизгодни.

През февруари т.г. и българският министър на туризма Николина Ангелкова се обяви за забрана на Booking.com с мотива, че тези, които отдават жилища под наем или стаи в хотел чрез платформата, не плащали данъци и били в сивия сектор. Повечето от тях липсвали и от регистъра, поддържан от Министерството на туризма.

През миналата година и Турция беше блокирала временно сайта, тъй като срещу него течеше дело за нарушаване на местния закон за конкуренцията.