Етнически арменци масово напускат сепаратисткия си анклав в Азербайджан, след като Баку възстанови суверенитета си над него във военна операция миналата седмица, предават световните медии.

Етнически арменци в главния град на отцепническия регион Нагорни Карабах товареха днес вещите си в автобуси и камиони, готвейки се да отпътуват за Армения, каза кореспондент на Ройтерс. Десетки хора, много от които с деца и багаж, се наредиха на опашките за автобуси, заяви журналистът. 

Сепаратистките власти на региона заявиха днес, че всички, които искат да заминат за Армения след военната операция на Азербайджан миналата седмица, ще имат възможността да го направят. Местното ръководство съобщи, че по пътищата от Карабах към Армения има натоварен трафик и допълни, че за желаещите да напуснат ще бъде осигурено безплатно гориво.

Близо 5 000 души са пристигнали в Армения от Нагорни Карабах до обяд в понеделник, 25 септември, според изявление на арменското правителство, цитирано от държавната агенция Арменпрес и от Си Ен Ен.

Кратката, но кървава офанзива на Азербайджан миналата седмица взе повече от 200 жертви и много повече хора бяха ранени, преди официални лица в Карабах да се съгласят на прекратяване на огъня с посредничеството на Русия. Те се съгласиха да разпуснат въоръжените си сили. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза, че Баку е възстановил суверенитета си над анклава "с железен юмрук".

Азербайджан настоя, че етническите арменци, които решат да останат в Нагорни Карабах, ще трябва да кандидатстват за азербайджанско гражданство.

От президентството на Карабах казаха на Ройтерс, че мнозинството от 120 000 етнически арменци, живеещи в анклава, не искат да живеят като част от Азербайджан и че ще заминат за Армения, защото се страхуват от преследване и етническо прочистване, посочва Си Ен Ен.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че победата на Азербайджан при операцията в Нагорни Карабах миналата седмица е открила възможността за нормализиране на ситуацията в региона, предават турските медии, цитирани от БТА.

Ердоган днес пристигна на еднодневно работно посещение в Нахичеванската автономна република - азербайджански ексклав, разположен между Армения, Иран и Турция. Турският президент се срещна с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Президентите проведоха двустранни разговори и участваха в церемония по стартирането на изграждането на газопровода Ъгдър – Нахичеван.

На пресконференция след церемонията по полагането на основите на газопровода Ердоган заяви, че се надява Армения да предприеме "искрени стъпки", за да се възползва от появилата се възможност за стабилност и мир в региона.

Успехът на Азербайджан в операцията в Нагорни Карабах предизвиква гордост у Турция, каза турският държавен глава. 

Той поздрави азербайджанската армия за проявената "чувствителност" към цивилното население в региона и изтъкна, че Азербайджан е бил "принуден" да проведе антитерористичната операция в Нагорни Карабах.

Междувременно президентът на Азербайджан Алиев изрази увереност, че процесът на реинтеграция на арменското население в Нагорни Карабах към азербайджанското общество ще бъде успешен.