Етническите арменци в Нагорни Карабах ще заминат за Армения, защото не искат да живеят като част от Азербайджан и се опасяват от етническо прочистване, заяви пред Ройтерс ръководството на отцепническия регион, цитирано от БТА.

Арменците в Нагорни Карабах - територия, която е международно призната като част от Азербайджан, но останала извън контрола на Баку след разпада на Съветския съюз, бяха принудени да се съгласят на спиране на огъня на 20 септември след светкавична 24-часова операция на много по-голямата от арменските сили азербайджанска армия.

Азербайджан казва, че ще гарантира правата на арменците и ще интегрира анклава, но ръководството на арменците в Нагорни Карабах каза пред Ройтерс, че те ще напуснат района. Азербайджан нееднократно е отричал всякакво намерение да им навреди.

"Нашите хора не искат да живеят като част от Азербайджан. 99,9 процента предпочитат да заминат за нашите исторически земи", каза Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президента на самопровъзгласилата се република Арцах.

Той заяви, че не е ясно кога 120 000 карабахски арменци ще се отправят по Лачинския коридор.

"Съдбата на нашия беден народ ще остане в историята като срам и позор за арменския народ и за целия цивилизован свят. Виновниците за съдбата ни един ден ще отговарят пред Бог за греховете си", посочи Бабаян.

Процесът на предаването на оръжията на етническите арменци от анклава е в ход, каза още той.

Арменският премиер: Готови сме да приемем всички наши сънародници

Армения е готова да приеме всички етнически арменски сънародници от Нагорни Карабах, след като се засилва вероятността, че те ще напуснат анкава, заяви министър-председателят Никол Пашинян в обръщение към нацията, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че военните блокове, в които Ереван членува, са се оказали неефективни - явна критика към Русия, основния съюзник на Армения сред големите сили, отбелязва Ройтерс.

"Арменците в Нагорни Карабах все още са изправени пред заплахата от етническо прочистване", каза Пашинян, цитиран от ТАСС.

През последните дни в Нагорни Карабах пристигна хуманитарна помощ, но това не променя ситуацията, допълни арменският премиер.

"Ако не бъдат създадени реални условия за живот за арменците в Нагорни Карабах по родните им места, както и ефективни механизми на защита срещу етническо прочистване, тогава се засилва вероятността арменците в Нагорни Карабах да предприемат изселване от отечеството си като единствен изход", посочи Пашинян. "Нашето правителство радушно ще приеме нашите братя и сестри от Нагорни Карабах".

Заминаването от Нагорни Карабах на толкова много хора бележи още един поврат в историята на планинския анклав, който през вековете е попадал под властта на персийци, турци, руснаци, османци и накрая на Съветския съюз.

То може също така да промени деликатния баланс на силите в Южен Кавказ - мозайка от етноси и регион, през който минават петролопроводи и газопроводи, и където Русия, САЩ, Турция и Иран си съперничат за влияние.

Предимно мюсюлмански Азербайджан, каза, че арменците, които са християни, могат да напуснат анклава, ако поискат. Премиерът на Армения Никол Пашинян, посочи, че те трябва да останат, освен ако за тях е по-безопасно да напуснат.

Очаква се днес от сепаратисткия анклав да започнат медицински евакуации.

След като хиляди арменци от Нагорни Карабах останаха без храна, арменските сепаратистки власти съобщиха снощи, че близо 150 тона хуманитарна помощ от Русия и още 65 тона брашно, доставено от Международния комитет на Червения кръст, са пристигнали в анклава.