"Със своя заповед от днес, 25.09.2023 г., Негово светейшество българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм „Св. Николай Мирликийски”, лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа."

Това се казва в съобщение на Българска патриаршия. Както е известно, криза около храма "Св. Николай" възникна, след като ДАНС експулсира предстоятеля Васиан Змеев, още един свещеник и един служител.

След това руснаците заключиха църквата. Това предизвика негодувание сред вярващите, още повече че в крипта към храма с мощите на най-новия български светец - св. Серафим Софийски.

"Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия", пишат още от Синода.

Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, казва се още.

И все пак излиза, че ключът от храма е в руското посолство:

"Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни."

Преди да поемат своите задължения, духовниците са били приети от Негово светейшество в сградата на Софийска света митрополия, той ги е благословил и им дал своето наставление.

По-късно съобщение дойде и от пресцентъра на правителството:

"Премиерът акад. Николай Денков е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата „Св. Николай Мирликийски”.

В разговор с негови представители той заяви готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо", гласи текстът.