Столичният храм "Св. Николай", известен и като "Руската църква", е българска собственост и не може да бъде затварян от Руската федерация. Това обяснява в детайли в своя позиция в социалните мрежи русенският митрополит Наум.

В четвъртък руското Министерство на въшните работи обяви, че затваря храма като реакция на експулсирането на настоятеля на подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и служител на подворието. Изгонването им е заради заплаха за националната сигурност, установена от ДАНС.

Очаквано, от Руската православна църква твърдят, че изгонването е неоснователно. Но те нямат законово право да затварят "Св. Николай", защото не е тяхна собственост.

"Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”, разказва митриполит Наум. "Осветен е на 11 ноември 1914 г. от нашия приснопаметен предшественик и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала."

По същите причини руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в село Шипка през 1902 г., подчертава той. След 1917 г. в "Св. Николай" са обслужвани руските емигранти в България, а от 1936 г., по настояване на СССР той им е отнет и предаден на българското правителство, което от своя страна го дава на БПЦ. След 9 септември храмът е повреден и реставриран от Софийската митрополия, там са служили и български, и руски духовници-белоемигранти.

"Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква", обяснява митрополитът.

Година по-късно, отново с решение на РПЦ, в храма е открито подворие с представителни функции. През следващите десетилетия следват реставрации и позлата, които докарват църквата до днешния й вид, и те са отново дело на българската държава.

"През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен", казва още митрополит Наум.

Според него заключването на храма е "недопустимо", и трябва Софийският митрополит веднага да разпореди той да бъде отворен и да се възстановят и богослуженията в него.