След БТР-ите от времената на Възродителния процес, сега България ще избраща на Украйна зенитно-управляеми ракети с дефекти, защото не може да ги ремонтира без руско участие и използването им поставя в риск българските военослужещи.

Такъв проект на решение се появи днес, като негови вносители, традиционно, са от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС. Знаково, подписи са положили Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и... "говорителят" Делян Пеевски, а не лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

Ще изпратим патрони и зенитно-управляеми ракети за С-300. Патроните са калибър 5.56х45  (от складовете на МВР с отпаднала необходимост). Ракетите за С-300 са обявени за неизправни от армията и ще послужат на украинците повече като резервни части. Ракетите за С-300 е невъзможно е да бъдат ремонтирани в България и обновени, докато украинската страна има капацитет да ги използва - обяви и депутатът от ПП-ДБ и член на комисията по отбрана Ивайло Мирчев.

Даряването на дефектирали ракети от комплексите C-300 по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противоракетна отбрана и е нещо, което е коментирано от Министерство на отбраната в продължение на седмици, коментира и председателят на комисията Христо Гаджев.

Двамата съвместно представиха проекта малко след внасянето му. Той се очаква да бъде разгледан и одобрен днес в ресорната комисия.

В самия текст четем, че ракетите са с дефекти. В периода септември 2020 г. - юли 2022 г. в Министерство на отбраната е била отворена процедура за възлагане на поддръжката на зенитно-ракетния комплекс С-300. Допуснат е бил само един кандидат - руският концерн за въздушно-космическа отбрана "Алмаз Антей". Впоследствие, в хода на процедурата, се оказало, че компанията няма определени производствени мощности, което предполагало българското министерство да се обърне към Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия.

"Този вариант очевидно е невъзможен след руската инвазия в Украйна" - пишат вносителите на проекта.

Разбира се, макар очевидно страната ни да не може да използва ракетите и боеприпасите, от БСП реагираха срещу. За Атанас Зафиров България била "напът да извърши поредното национално предателство". 

С това проекторешение управляващите имат намерение да дарят последната останала надеждна защита на небето над София и ядрената ни централа, а именно боеприпасите за зенитно-ракетните комплекси C-300 - твърди левият депутат, цитиран от БТА.

Ето защо социалистите за пореден път поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.