През последните дни Украйна извърши няколко успешни ракетни атаки в Крим. Фактът, че нападателите са успели прецизно да насочат ракетите си в целите, очевидно не е случаен. Твърди се, че Украйна е разполагала с вътрешна информация за точното местоположение на корабите и военните съоръжения на руските въоръжени сили - благодарение на успешното подкупване на високопоставени руски офицери.

Според медиите в Украйна партизанското движение на кримските татари е свършило чудесна работа в навечерието на настъплението в Украйна. Говорителят на организацията на украинците и татарите в Крим (АТЕШ) обяснява, че важна информация за местонахождението и дейността на високопоставени руски командири е получена от финансово слаби офицери в замяна на финансови възнаграждения.

Точната сума на получените пари не е оповестена. Тя обаче е била достатъчна, за да "покрие рисковете за членовете на армията и техните семейства", заяви говорителят на партизаните. Чрез подкупа, добави той, сега те имат добър достъп до дейностите на командването на Черноморския флот.

Атаките нанесоха тежки загуби на Русия. В продължение на няколко дни подред Украйна беше отправила сериозно предизвикателство към руската армия около Крим със специални операции. След като превзеха нефтените деривации "Бойко" в зрелищна акция в Черно море и извадиха от строя радарните установки на войските на Путин, украинците след това нанесоха целенасочени ракетни удари по Черноморския флот в Севастопол.

При атаките бяха унищожени един десантен кораб и две подводници. Общо девет души бяха убити, а много други бяха ранени. Сред жертвите са Александър Романчук, командир на руските сили на Запорожкия фронт, и генерал-лейтенант Олег Цеков, командир на 200-а отделна гвардейска мотострелкова бригада от бреговите сили на Северния флот на ВМС на Русия.

С премахването на важни военни способности в Крим украинските въоръжени сили се надяват да успеят да намалят натиска върху другите участъци на фронта. По този начин Русия трябва да бъде принудена да прехвърли силите си в Крим, за да може с пробиви да се промени решително ходът на фронта в южната и източната част на Украйна.

Голяма част от информацията не може да бъде проверена независимо. Но целенасочената кримска офанзива със сигурност е предизвикала изненада сред военните наблюдатели. Появиха се предположения дали точните руски позиции не са били издадени и от ваканционните снимки на руските туристи в Крим. Но очевидно е ставало въпрос по-скоро за умишлено подкупване.

Фактът, че армията на Путин може да е податлива на корупция, не е особено изненадващ. В продължение на месеци имаше съобщения за лошо снабдяване и недостатъчно заплащане. Дълго време въоръжените сили на Путин компенсираха високите загуби, като разчитаха на услугите на наемници като групата "Вагнер". Но колкото повече войници бяха необходими, толкова повече доброволци бяха примамвани с допълнителни доходи. В крайна сметка наемниците печелеха многократно повече от редовните войници - което, както се твърди, доведе до високо ниво на недоволство сред пъстрите войски на Путин.

Кримските татари се смятат за първоначалните жители на черноморския остров. Днес те все още съставляват около 13% от населението. Но в продължение на векове те многократно са изселвани от руснаците. От техните редици се е сформирала нелегалната партизанска група АТЕШ. Твърди се, че тя е активна едва от септември миналата година. Според оценки обаче партизанското движение вече е нараснало до 1000 бойци.