Европейски борд щe наблюдава независимостта на медиите в ЕС.

Това е заложено в новия Акт за цифровите услуги в Общността, който ще се дебатира на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург идната седмица. Бордът ще бъде независим дори от Европейската комисия.

За да получат статут, доставчиците на медийни услуги трябва да отговарят на три критерия, съобщи докладчикът на ЕП за Акта – германската евродепутатка Забине Ферхайен от Европейската народна партия (ЕНП):

• 1. Структурата на собствеността трябва да е прозрачна, а доставчикът - редакционно независим от всички институции, партии, трети страни и частни сътрудничества, а също да е обект на наблюдение от национален орган;

• 2. Съдържанието не трябва да се произвежда от изкуствен интелект (ИИ), а ако това се прави - да има контрол на човека и редактиране от него, преди да се качи онлайн;

• 3. Името и отговорностите на автора трябва да се публикуват, като цялата тази информация трябва да е достъпна.

В случай на нарушение на правилата, доставчикът има 24 часа, за да свали съдържанието, каза още Ферхайен.

„24-те часа са взети от законодателството, което вече имаме и което се отнася за терористичното съдържание онлайн. Смятам, че законното медийно съдържание не трябва да се третира по-зле, отколкото то“, изтъкна тя.

Докладчикът за Европейския дигитален акт – социалистката Кристел Шалдемьозе от Дания, бе твърде рязка по отношение на платформите.

„Вярвам, че медиите се нуждаят от специално отношение и го казвам директно - не Илон Мъск и Марк Зукърбърг са тези, които трябва да решават какво съдържание трябва да има даден вестник или телевизия“, каза тя.

Мъск придоби „Туитър“ и го прекръсти на „Екс“. Зукърбърг пък притежава „Фейсбук“.

Същевременно Забине Ферхайен призна, че в медийния акт не са заложени санкции, ако доставчикът откаже да свали конкретно съдържание. Тя обаче подчерта, че в него е заложено правото на разнообразно медийно съдържание на страните членки и ако то е нарушено, то тогава са нарушени договорите на ЕС и Комисията има право да се намеси.