Трима души са арестувани в България, а шест офиса са обискирани при разследване на организирана група, за която се смята, че е получила незаконно еврофондове за земеделие, съобщиха от Европейската прокуратура.

Операциите са извършени от ГДБОП, действала от името на софийския офис на оглавяваната от Лаура Кьовеши институция.

Смята се, че заподозрените са предоставили фалшива информация от името на други лица на компетентните органи с цел получаване на парите. Такива са изводите, основаващите се на разследването на ГДБОП и ДАНС, както и на доказателствата и иззетите документи.

Според доказателствата вместо да кандидатстват за пари от селскостопанските фондове за голям парцел земя, членовете на организираната престъпна група (ОПГ) го разделили на по-малки на площ терени. След това измамниците използвали хора от ниските социално-икономически слоеве като подставени лица, подали молби за парите.

Лидерът на групата получил одобрение от страна на подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Общинската служба по земеделие, както и пред банките. Това означава, че той можел директно да получава пари от европейските хондове, за които те кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите.

Според разследването две официални лица от  ДФЗ и от Общинската служба по земеделие може да са били членове на ОПГ. Смята се, че те улеснявали дейността на групата чрез осигуряване на информация за съответната оперативна програма и предупреждения за предстоящи проверки при изпълнението на проектите.