Армения заяви, че над 28 000 бежанци са пристигнали от Нагорни Карабах на арменска територия досега, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Азербайджан отвори в неделя единствения път, водещ от Нагорни Карабах към Армения, четири дни след като сепаратистите от региона капитулираха в резултат на светкавична азербайджанска операция и бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня, поставящо Нагорни Карабах под контрола на Баку.

При военната операция за възстановяване на контрола над сепаратисткия район Нагорни Карабах в Азербайджан са били убити 192-ма азербайджански военнослужещи, предадоха световните агенции, позовавайки се на азербайджанското министерство на здравеопазването.

Представители на сепаратистите от Нагорни Карабах по-рано заявиха, че от тяхна страна са загинали 213 души, включително 10 цивилни, а над 400 човека са били ранени в боевете, припомня Асошиейтед прес.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън отново разговаря с президента на Азербайзжан Илхам Алиев относно Нагорни Карабах, предадоха световните агенции.

Алиев е заявил пред Блинкън, че няма да има по-нататънши военни действия и Вашингтон е подчертал, че очаква той да се придържа към това.

Блинкън е настоял пред Алиев, че е спешно необходимо да няма повече вражески действия, да се осигури безусловна защита и свобода на движение на цивилните и да се гарантира безпрепятствен хуманитарен достъп до Нагорни Карабах, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Германската външна министърка Аналена Бербок призова Азербайджан да разреши международни наблюдатели да влязат в сепаратисткия район Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

"Реших отново да увелича значително нашата хуманитарна помощ, както и допълнителното ни финансиране за Международния комитет на Червения кръст от 2 на 5 милиона евро", обяви също Бербок.

Същевременно съветникът по външнополитическите въпроси на Алиев заяви днес, че Азербайджан няма намерение да предприема военни действия за създаване на сухопътен коридор до Южна Армения, предаде Ройтерс.

Армения се опасява, че Баку може да използва сила, за да създаде коридор през Армения до азербайджанския ексклав Нахичеван.

Но Хикмет Хаджиев, външнополитическият съветник на Алиев, заяви днес, че Баку само иска да създаде транспортна връзка до Нахичеван през Армения, която ще е от полза за двете страни и за региона в по-широк смисъл.

125 станаха загиналите от експлозията в склада за горива в Нагорни Карабах

Броят на загиналите в резултат на експлозията вчера в склад за горива в Нагорни Карабах достигна 125 души, съобщи Интерфакс Азербайджан днес, като се позова на арменското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Телата на загиналите при взрива в близост до Степанакерт в Нагорни Карабах са били транспортирани до Армения, се казва в съобщението.