"Бонус-донос".

Така многократно повторено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес една от идеите на министъра на финансите Асен Василев за данъчните закони - всеки съобщил за укрити или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества, да получава 10 процента от сумата. Борисов направи ясна препратка към Държавна сигурност, ерго - кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Терзиев, чиито близки роднини са били нейни служители.

"В сферата на шегата, с връщането на Държавна сигурност в София, бонус-донос си върви като нещо абсолютно реално, защото ДС без доноси не можеше да съществува.

Сиреч, някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали, за което да получава пари "агентурни".

Едно време, когато имаш водещ офицер, той взима 30 лева за това, че има агент. И сега като имаме агент, да те издаде, ще получи бонус за това.

Това е една перачница за пари, защото отиваш, издаваш за 100 фирми, по Търговския регистър си ги избираш, все за една ще намерят, и отиваш и си взимаш парите. Такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори" - заяви Борисов (не стана ясно само ГЕРБ ли има предвид или и ДПС с използването на множествено число).  -

"След като внуците, синовете на Държавна сигурност управляват, доносът е храната, материята, от която живеят" - атакува отново ПП-ДБ той.

Още вчера представители на ГЕРБ обявиха и че не са съгласни с връщането на ДДС ставката за ресторантьорите на 20 на сто, каквато е за всички бизнеси. Днес и Борисов затвърди това. Ресторантьорите изнесли на гърба си COVID (Кризата отдавна приключи, но те продължават да се ползват с 9% ДДС, б.р.).

"Сглобката" обаче била повече от стабилна.

"В 8 без 15 бяхме тук с Кирил Петков, видяхте, подкрепихме му детската мечта за трите плажа, за въоръжението,... много неща вършим" - заяви, визирайки внесените вчера предложения - за помощ за Украйна, както и за запазване на Корал, Иракли и Карадере от застрояване.