Най-малко 100 души загинаха в Ирак, а 150 бяха ранени снощи при пожар по време на сватба във фестивална зала в Хамдания, малък град в северната част на страната, съобщават здравните власти, цитирани от Франс прес и БТА.

В главната болница в Хамдания, малък, предимно християнски град, разположен източно от Мосул, фотограф на АФП видя няколко пристигащи линейки с виещи сирени. Според същия източник в двора на болницата са се събрали десетки хора - роднини на жертвите и местни жители, дошли да дарят кръв.

Здравните власти в Ниневия, провинцията, в която се намира Хамдания, "преброиха 100 загинали и повече от 150 ранени при пожара в сватбената зала в Хамдания", съобщи официалната иракска новинарска агенция ИНА.

"Предварителната информация сочи, че по време на сватба са били използвани фойерверки, които са предизвикали пожар в залата", се казва в изявление на службата за гражданска защита. 

Таванът в залата, където е станала трагедията, е бил от сглобяеми панели, които са "силно запалими и противоречат на стандартите за безопасност", казва още службата.