Ревизионното производство спрямо бизнесмена Васил Божков е приключило през юли 2023 г. с издаването на ревизионен акт, съобщава за БТА Националната агенция за приходите (НАП).

Установеното в хода на ревизията задължение е платено преди издаване на акта, с оглед на което към момента всички наложени обезпечителни мерки, в това число по отношение на притежаваните от лицето дялове и акции в 30 търговски дружества, са отменени, посочват от НАП.

БТА уточнява, че е поискала от приходната агенция информация относно запорите на имоти и сметки на фирми или лична собственост на Васил Божков. 

Това става, след като преди два дни в. "Сега" съобщи, че НАП е отменила запори за общо 49 634 300 лв., наложени на фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен.

Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата "Агро Капитал 2009" ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество "Инфра Холдинг". Другият по-значителен запор е върху "Вабо 2017" ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Въпреки това обаче активи на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.Т. нар. "икономическо" или първо дело срещу него е именно за неплащане на такси, а също - корупционни престъпления, принуди и др.

Към момента Божков се намира под домашен арест, но и му е наложена парична гаранция в размер на 500 000 лв.