Софийският градски съд на закрито заседание е намалил определената от прокуратурата парична гаранция на Васил Божков от 1 500 000 лв., на 500 000 лв. Това се казва в съобщение от пресслужбата на съда.

От каскадата дела срещу хазартния бос тук става въпрос за делото за организирана престъпна група, която е прала пари и е развивала незаконна дейност с културни ценности (другите две дела срещу него са "първото" - за неплащане на такси върху хазартната му дейност, корумпиране на длъжностни лица, принуди и пр., и "криминалното" - за убийства и изнасилвания. Имаше и обвинения за подготовка на държавен преврат, но те бяха снети - б.р. на Клуб Z).

Както Клуб Z писа, на 5 септември, докато Апелативният съд в София гледа искането на прокуратурата Божков да остане за постоянно в ареста по "първото" дело за данъчни престъпления, адвокатите му изнесоха, че предишния ден самата прокуратура му е наложила 1,5 млн. лв. гаранция по "иманярското" дело. Георги Гатев попита - как така държавното обвинение хем го пуска под гаранция, хем настоява да е в ареста.

В крайна сметка физически той остана под "домашен арест" - както му наложи САС (което, разбира се, обезсмисля да има мярка "парична гаранция", б.р.). Явно междувременно Божков е атакувал пред съда наложената от прокуратурата за 1,5 млн. гаранция по споменатото дело за културните ценности.

Сега съдът се произнася, че е...

"налице обосновано предположение за извършване на множество и различни по своя характер престъпни деяния, които са и с висока обществена опасност".

В определението си съдът е посочил, че мярката е правилно определена по своя вид, но е прекомерно висока, тъй като "обвиняемият е под домашен арест по друго дело, което ограничава възможностите му да изпълнява в пълен обем стопанска и трудова дейност".

Освен това - казва съдът - обвиняемият има забрана за напускане на страната и върху по-голямата част от имуществото му са наложени различни обезпечителни мерки.

Определението на СГС е окончателно и не подлежи на жалба или протест.