Управителният съвет на Българска федерация плувни спортове (БФПС) взе единодушно решение за спиране на състезателните права на състезателя на ПСК “Черно море” (Варна) и национал Антъни Иванов за срок от три години и му налага парична глоба в размер на 2000 лв.

Това се казва в официално съобщение на федерацията, а с решението се отваря поредна глава в скандала между Иванов и федерацията. 

Причина за санкцията са серия медийни изяви на Иванов, в които чрез...

"... неверни твърдения, клевети, внушения и обиди (така ги определя БФПС, бел. ред.) той уронва престижа както на плувната федерация, отделни състезатели, треньори, членове на Управителния съвет на централата, така и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта (ММС), Българския олимпийски комитет (БОК) и Антидопинговия център".

Антъни Иванов бе наказан със спиране на правата за две години през октомври м.г. заради неявяване на допинг тестове. Той и човекът, който го представлява - специалистът по спортно право Георги Градев, обжалваха в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана. Санкцията бе потвърдена в края на юни.

Последва ново обжалване, така Антъни участва на Държавното първенство по плуване - преди четири месеца. Чака се окончателно разплитане на възела, а междувременно Иванов действително отправя критики и персонални обиди към хора от БФПС, начело с президента на федерацията Георги Аврамчев. Индиректно, той нападна и новата плувна звезда на България Петър Мицин.

Иванов прави коментарите чрез лични страници и блогове в социалните мрежи, а също така в традиционни медии.

"В продължение на месеци УС на БФПС запази неутралитет по започнатата от Антъни Иванов атака срещу българското плуване, българските плувци, ММС и БОК. Неверните твърдения, обиди и клевети, които Иванов изказва пред българските медии и аудитория, бяха подадени от негова страна и до международни сайтове, ангажирани с отразяването на плувните спортове", се казва в позицията на плувната федерация.

- УС на БФПС се запозна с всички предоставени изявления на Антъни Иванов и констатира, че Иванов умишлено цели дискредитиране на ръководството на федерацията, на българското плуване като цяло и на елитни български състезатели. Ръководният орган на федерацията счита за недопустими и целящи оклеветяване твърденията на състезателя на ПСК “Черно море” Варна, че световният рекордьор на 400 м св. стил за юноши Петър Мицин е постигнал своите резултати през 2023 г. чрез използването на субстанции, които попадат в забранителния списък на Световната антидопингова агенция. За тези свои твърдения Иванов не предоставя никакви доказателства."

Съобщението завършва така:

"Решението на УС е взето и в съблюдаване на Етичния кодекс на БФПС, в който е заложено, че лицата, свързани с плувните спортове, са длъжни да имат поведение, съобразено с общоприетите принципи на почтеност, лоялност и отговорност.

Същите трябва да уважават правилата, достойнството и ценностите на всеки човек, като недопустимо от състезателите е използването на нецензурни изрази, отправяне на обиди и клевети, в т. ч. и в средствата за масова информация, социалните мрежи и други комуникационни и информационни технологии."

Иванов коментира решението на федерацията по следния начин - в два поста в официалната си страница във Фейсбук:

"Ще си платя “глобата” от БФПС, когато ми платят билета за прибирането преди ЕП в Будапеща през 2021 г. Все още ги чакам да го осребрят. Станаха почти 3 години. Добре, че не завися от техните пари да живея, че до сега щях да съм умрял... 

Още една доста ”смешна” постъпка. Никога не съм казвал, че Мицин е постигнал рекорда си със забранени вещества. Похвалих колко химически грамотни са хората от БФПС. Явно имаме “гузен, не гонен, бяга.”

Става ясно също така, че Градев ще обжалва санкцията. Той е убеден, че тя ще падне и призовава за колективна оставка на УС на БФПС.