Германия затяга контрола по границите с Полша и Чехия заради потока от нелегални имигранти. Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер вече е разпоредила допълнителни проверки от страна на федералната полиция директно на границите с Полша и Чешката република, за да се засили борбата с трафикантите на бежанци.

"Искаме да предотвратим движението на трафикантите чрез гъвкав и мобилен контрол на променящи се места", заяви Фезер в Берлин в сряда.

"Категорично трябва да спрем жестокия бизнес на трафикантите, защото те излагат на риск човешкия живот с цел максимална печалба", каза министърката.

В същото време обаче ще се гарантира, че контролът ще има "възможно най-малко въздействие" върху пътуващите и товарния трафик.

Поради това Фезер продължава да се въздържа от постоянен контрол на граничните пунктове. Според нея вместо постоянен контрол, трябва да се правят бързи допълнителни проверки. Те трябва да се провеждат и "на граничната линия" със съседните държави.

За разлика от стационарния граничен контрол, за новите проверки няма да е необходимо да се уведомява Европейската комисия, каза Фезер. Въпреки това тя не изключва това да се прави в бъдеще, ако ситуацията го изисква.