Повече от половината от арменските жители на Нагорни Карабах вече са отишли в Армения.

Арменските власти съобщиха тази сутрин, че по последни данни в страната са пристигнали над 65 хиляди бежанци от този регион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци.

Преди азербайджанската военна операция Нагорни Карабах имаше население от 120 хиляди души.

Вчера Азербайджан каза, че при мълниеносната офанзива са били убити 193 негови граждани, а по-рано арменските сепаратисти в областта съобщиха за 213 загинали.

Междувременно "президентът" на самообявилата се и непризната република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян обяви, че разпуска институциите ѝ и тя престава да съществува от 1 януари 2024 г., предаде украинската информационна агенция УНИАН.

Азербайджанският президент Илхам Алиев посети Нагорни Карабах за първи път, откакто страната му си върна изцяло контрола върху областта след мълниеносна военна операция миналата седмица, предаде Ройтерс.  

Алиев е инспектирал строителен обект в град Джабраил, съобщиха днес от пресслужбата му. В комюникето не се уточнява кога точно е била осъществена визитата. Джабраил е под азербайджански контрол още от есента на 2020 г., когато страната си върна част от Нагорни Карабах и прилещажи територии след война срещу Армения.

Азербайджанските власти заведоха няколко наказателни дела срещу високопоставен представител на арменските сепаратисти в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, като се позова на официално съобщение.

Силите за сигурност на Азербайджан задържаха вчера Рубен Варданян, бивш ръководител на сепаратисткото правителство на областта, при опит да напусне региона, който е международно признат като азербайджанска територия. След това той е бил отведен в Баку.

Днес Службата за държавна сигурност на Азербайджан съобщи, че на Варданян са повдигнати обвинения в незаконно преминаване на държавната граница и във финансиране на тероризъм. Той остава в предварителния арест.

Милиардер и инвестиционен банкер, задържаният оглавяваше сепаратисткото правителство в Нагорни Карабах между ноември 2022 г. и февруари 2023 г.