Управляващата коалиция в лицето на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС иска да удължи ваканцията, която депутатите вече приеха преди местните избори в края на октомври. В проекторешение, подписано от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и още депутати, се предлага народните представители да работят само два дни следващата седмица и да почиват между двата тура на местния вот. Т.е. на практика до 8 ноември, сряда.

Днешното заседание на парламента бе удължено и проекторешението се прие - със 121 гласа "за" и 59 "против".

Първоначалното решение предвиждаше депутатите да работят ежедневно до 6 октомври, а после да започнат работа отново веднага след 29 октомври. Предложението на управляващите обаче е другата седмица да работят само в четвъртък и петък, а преди балотажа също да си починат седмица.

Новото решение не предвижда спиране на работата на парламентарните комисии, което означава, че на 3 октомври конституционната комисия все пак ще обсъди и гласува на първо четене предложенията за промени във върховния закон.

Остава въпросът колко време ще имат за друга работа народните представители до края на годината, когато ноември традиционно идва и дългото обсъждане и приемане на бюджет.