Не разбирам с каква компетентност Делян Пеевски е основен говорител за промените в Конституцията. Това каза пред БНР бившият премиер Иван Костов.

"Аз не знам той с каква компетентност стана говорител. Моят братовчед Ангел Александров (бивш шеф на следствието, в което е работил и Пеевски - б.р.), който му беше гуру, казваше, че той му е взел дипломата от Благоевградския университет", каза Костов.

Той вижда в проекта за промени на Конституцията, внесен съвместно от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС "сбор от виждания на различни хора" като така според него се изгубва основната идея за промяна.

"Цялото това нещо не прилича на истински конституционен дебат и причина за това е самият проект", каза той.


По отношение на правителството той заяви, че всички сме с надежда да има напредък.

"Да не подценяваме здравия разум на политиците и експертите, тяхната доброжелателност и стремеж да направят нещо за страната", каза Костов.

България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация, каза още бившият премиер.

"Това незавидно състояние се дължи на обективни причини. Първо - службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление. Той придоби временно, по косвен път тази функция - през служебното правителство. Сега изглежда не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в конфликт службите с управляващите.

Правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява оперативното и стратегическото управление на службите. Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - загубили са смисълът да служат на държавата. Защото държавата в момента са управляващите, както повелява Конституцията.

Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана основната заплаха за сигурността на страната, като част от приоритетите и задачите на годишната им работа, а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България. Никъде го няма това. Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото", коментира Костов.

Във връзка с казуса за експулсираните заради подозрения за шпионаж свещеници от известната като Руската църква в София, Иван Костов подчерта, че първо службите на Република Северна Македония ги е изгонила от територията си.

"Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им. Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската църква - Васиан Змеев - б.р.) тук", коментира бившият премиер.

Костов подчерта категорично, че службите трябва да пазят политически неутралитет, но задачите им ги определят политиците от управляващото мнозинство и "ако тези политици се сменят и сменят приоритетите си за националната сигурност, службите променят своите годишни планове и програми":

"Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи веднага след речта на Путин в Мюнхен през 2008 г., защото се е сменила доктрината и по друг начин са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана дори през 2014 г. (когато Русия анексира незаконно Крим от Украйна - б.р.). България още не е осъзнала през специалните служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това е крещящ факт, който целият свят знае", каза още Костов. 

Според него точно в момент на криза се правят големите промени.

"Не разбирам изказванията, че не трябва да се пипат службите, защото наблизо има война. Службите са разбишкани, но не трябва да се оправят, защото има голяма опасност, която те (службите - б.р.) дори не вземат предвид и не си я възлагат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия? С абсолютно нищо!", заяви Костов.

 

Поведението на кандидатът за кмет на София Васил Терзиев е противоречиво, каза още бившият премиер. И допълни, че споделя мнението, че той трябва да направи мното стъпки, ако иска да спечели на своя страна хората, които имат резерви към него, заради семейството му, което е дълбоко свързано с ДС.

"Такива хора като мен и такива около мен. Изобщо тази синя обшност. Той не го прави. Има необмислени неща, свързани с неговото поведение и говорене по отношение на самата идея за това, какво ще прави в София. Защото в София не е фирма. Това е общност от хора, чиито среден стандарт на живот е по-висок от средния за ЕС. Тази общност не може да се управлява, както се управлява фирма.

Както казва Радан Кънев ако иска да получи тези гласове (на резервираните към него заради ДС - б.р.) той трябва да направи голямо усилие.

Противоречиво му е поведението. Това, което каза за ДС, аз го чувам от януари 1990 г. Те това говореха - че не са всичките лоши, че има и добри, и лоши. Накрая лошите излязоха явочниците и вербуваните, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти.

Знам, че тези хора, които това говореха, са основната спирачка за завършването на българския преход. Те бяха водещи в съпротивата за завършване на прехода чрез установяване на правова държава".

Това заяви Костов.