Русия заяви в четвъртък, че планира да повиши разходите за отбрана с почти 70 процента през следващата година, насочвайки огромни ресурси в своята офанзива в Украйна за борба с това, което тя нарича "хибридна война", отприщена от Запада, предаде Франс прес.

С "специалната военна операция" на Москва, която е вече в двадесетия си месец, и двете страни се окопават дълбоко и набавят оръжия от съюзници в подготовка за продължителен конфликт, коментира агенцията.

Съобщението дойде, когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министрите на отбраната на Великобритания и Франция посетиха Киев, където президентът Володимир Зеленски лобира за повече системи за противовъздушна отбрана.

„Трябва да преминем през тази зима заедно, за да защитим нашата енергийна инфраструктура и живота на хората“, каза Зеленски пред Столтенберг, предупреждавайки за нова кампания от руски удари, след като миналогодишните оставиха милиони хора без вода и отопление.

Новоназначеният министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров след среща с британския си колега Грант Шапс каза, че "зимата идва, но ние сме готови".

Украйна многократно е искала повече западни оръжия, включително ракети с по-голям обсег, за да помогне за пробив през руските позиции и нанасяне на удари дълбоко в контролираната от Русия територия.

Тя започна своята контраофанзива през юни, но призна, че напредва бавно, тъй като силите й се натъкват на линии на силно укрепена руска отбрана.

Столтенберг призна, че армията на Украйна е изправена пред „ожесточени битки“, тъй като бавно отвоюва територия от руските сили, но каза, че Киев набира позиции.

"Всеки метър, който украинските сили си връщат, е метър, който Русия губи. Москва се бори за империалистически заблуди", каза той.

Скоростта на напредъка на Украйна предизвика опасения в някои западни страни относно военната стратегия на Киев, но Столтенберг отново обеща, че ръководеният от САЩ отбранителен блок е непоколебим в нейната подкрепа.

„НАТО ще бъде до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза той на Зеленски по време на необявената си визита в Киев. Междувременно Зеленски каза, че е "въпрос на време" Украйна да се присъедини към алианса.

Когато миналата година Кремъл започна широкомащабната си военна операция в Украйна, той се надяваше бързо да превземе територия и да свали украинското правителство в рамките на дни.

Но конфликтът се проточи и Русия засили производството на оръжия и наля огромни средства във военната си машина, въпреки постоянно високата инфлация и по-слабата рубла.

Според документ на финансовото министерство, публикуван в четвъртък, разходите за отбрана се очаква да скочат с над 68 процента на годишна база до почти 10,8 трилиона рубли (111,15 милиарда долара) - повече от разходите, предназначени за социална политика.

„Очевидно е, че такова увеличение е необходимо, абсолютно необходимо, защото сме в състояние на хибридна война, продължаваме специалната военна операция“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Имам предвид хибридната война, която беше отприщена срещу нас“, каза той.

Разходите за отбрана през 2024 г. се очаква да бъдат около три пъти повече от разходите за образование, опазване на околната среда и здравеопазване взети заедно, показват данни, изчислени от AFP.

„Фокусът на икономическата политика се измества от антикризисен дневен ред към насърчаване на националните цели за развитие“, се казва в документа на финансовото министерство.

В него се казва, че това включва "укрепване на отбранителния капацитет на страната" и "интегриране" на четири украински региона, които Москва твърди, че е анексирала миналата година - Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Президентът Владимир Путин и други длъжностни лица до голяма степен пренебрегват икономическите ефекти от офанзивата в Украйна, твърдейки, че Русия е устояла на бурята на западните санкции.

Но централната банка на Русия предупреди този месец, че икономическият растеж ще се забави през втората половина на 2023 г., докато обикновените руснаци усещат болката от покачващите се цени.

Плановете за разходи на Русия бяха обявени, когато Столтенберг и министрите на отбраната на Великобритания и Франция посетиха Киев, за да обсъдят допълнителна военна помощ за Украйна.

Посещенията дойдоха преди първия Форум на отбранителната индустрия в Киев, където украински официални лица трябваше да се срещнат с представители на над 160 отбранителни фирми и 26 държави.

„Украйна сега е по-близо до НАТО от всякога“, каза Столтенберг на пресконференцията, изброявайки мерките, които блокът е предприел в подкрепа на Украйна.

Въпреки че нито една от страните не успя да се похвали със значителни успехи на фронтовата линия през последните седмици, както Москва, така и Киев започнаха систематични въздушни атаки срещу стратегически съоръжения с дронове и крилати ракети.

Украйна каза по-рано в четвъртък, че Русия е предприела "мащабна" атака с дронове през нощта, като добави, че е унищожила 31 от 39-те безпилотника.

Руски безпилотни летателни апарати са били прихванати над крайбрежните райони на Черно море и по-навътре в сушата, каза Наталия Гуменюк, говорителка на украинското южно военно командване.

Русия "не отслабва натиска и търси нови тактики, а именно с използването на масирани атаки", каза Гуменюк.