Русия се готви да купи ракети с обсег над 300 километра от Иран, след като през октомври изтече срокът на международните санкции срещу ислямската република, които ѝ забраняваха да продава този вид оръжия, съобщава вашингтонският Институт за иследване на войната (ИИВ).

По данни на западни разузнавания Русия, която всекидневно обстрелва Украйна с балистични и крилати ракети и дронове-камикадзе, не може сама да покрива потребностите си от тях. Освен това тя търси начин да отговори на доставките на американски ракети ATACMS и британски Stormshadow, с които Киев може да поразява руски цели в дълбочина.

На 19 септември руският министър на отбраната Сергей Шойгу отиде в Иран, за да се запознае с военното му производство. По-рано той посети иранския щанд на изложение на военна техника в Москва.

Иранското посещение на Шойгу последва подобно в Северна Корея, чиято основна цел беше засилване на военното сътрудничество, т.е. покупка на севернокорейски оръжия. Последва визита на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Русия, чийто център също беше продажбата на оръжия на Москва срещу руски храни и космически технологии за изолираната азиатска държава. 

Командирът на въздушнокосмическите сили на Иран бригаден генерал Амир Али Хаджизадех е водил Шойгу на обиколка на иранския арсенал за безпилотни апарати, ракети и противовъздушна отбрана в Техеран на 20 септември, посочва ИИВ.

Шойгу е обсъдил и изтичането на ограниченията за ракети от резолюция №2231 на Съвета за сигурност на ООН с иранския министър на отбраната бригаден генерал Мохамад Реза Ащиани на същата дата. Тази резолюция одобрява ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което суспендира свързаните с ядрената програма санкции на ООН и установи дати за прекратяване на санкциите срещу Иран, свързани с ракети и други оръжия, припопмня ИИВ.

Изтичането на ракетните ограничения през октомври ще позволи на Иран да изнася ракети и свързани с ракети технологии без международен контрол, предоставяйки на Техеран възможност да откликне на нуждите на Русия.

Хаджизадех е показал на Шойгу крилати, зенитни и балистични ракети и друго военно оборудване. Инстутитутът припомня, че на 5 септември Ащиани заяви, че неговото министерство е готово да развива отбранителни и стратегически отношения с „всички независими и съюзнически страни“ след изтичането на ракетните ограничения на Съвета за сигурност на ООН. Той подчерта, че страната му произвежда балистични и крилати ракети. 

Доклади на украинското и израелското разузнаване показват, че Русия иска да придобие иранските балистични ракети Fateh-110 и Zolfaghar. И двете имат обсег от 300 километра или повече.

ИИВ припомня и че неназовани ирански служители са казали пред западни медии през октомври 2022 г., че Иран и Русия са постигнали споразумение Иран да предостави на Русия ракети земя-земя, включително ракетата Zolfaghar, в допълнение към повече дронове .