От началото на годината досега България е осуетила близо 160 000 опита за незаконно преминаване на границата.

Това заяви пред журналисти днес в Брюксел вътрешният министър Калин Стоянов. Той участва в Съвет „Вътрешни работи“.

„Натискът е изключително тежък и сериозен. За сравнение – през същия период през миналата година опитите са били 100 000. Това обаче, което като ръководство си поставихме за цел и постигнахме резултати, е, че увеличихме броя на недопусканите опити на самата граница за сметка на задържанията вътре в страната. Следва да задържим тези цифри и по възможност да ги намалим“, изтъкна Стоянов.

Което според него означава, че от МВР си върши добре работата.

Освен това през последните седмици в резултат на интензивни разговори с Турция и реорганизация на охрана на границата между нашите две страни има значителен спад на опитите за нелегалното й преминаване, допълни министърът.

Но няма как при такъв безпрецедентен натиск някой да не успее да премине българската граница. През август имало дни, в които незаконните опити за преминаване са били между 1000 и 1500 на денонощие, уточни Калин Стоянов в отговор на въпрос на Клуб Z.

Същевременно нелегалните мигранти и най-вече тези, които извършват техния превоз, стават все по-дръзки. На това се дължат и случващите се всяка седмица гонки с коли с незаконно проникнали чужденци. Важното обаче е, че няма пострадали български полицаи и граждани.

Интересен факт е, че рязко е паднал процентът на българите, които превозват, организират и извършват логистика на мигранти, отговори министърът на друг въпрос на Клуб Z, като се позова на извършените от МВР анализи. Става въпрос предимно за лица от Украйна, Молдова, Полша и други държави.

Въпреки успехите си България има нужда от допълнителна финансова подкрепа от ЕС, допълни министър Стоянов. Той очаква да получим допълнителни средства. Но е доволен и от получените досега общо 68 милиона евро.

Макар темата за приемането на България в Шенгенското пространство да не е била в дневния ред на Съвета, Калин Стоянов я е обсъдил с колегите си от Румъния, Австрия, Испания и Гърция.

„Категорично заявявам, че имаме подкрепата на всички. Разчитаме на испанското председателство на Съвета“, каза Стоянов.

Но призна, че разговорите с Австрия са трудни. На 4 октомври премиерът Николай Денков ще посети Виена и ще води делегация, в която ще бъде и вътрешният министър.

„Очаквам да получим въпроси, на които ще дадем отговори. Ще чуем аргументите на австрийската страна и ще изложим нашите аргументи. Считам, че сме в състояние да променим позицията на Австрия и Нидерландия за Шенген“, изрази надежда шефът на МВР.

Според него нещата с Нидерландия са по-изчистени и са „с една идея по-лесни“. В ход е това, което в Ниската земя са очаквали от нас по отношение на върховенството на закона и другите промени.

Калин Стоянов смята, че срокът през декември България и Румъния да бъдет приети в Шенген е напълно реален.