Планът за въглищните централи породи апрежение сред енергетици, миньори и синдикати в Раднево.

Правителството трябва да вземе решение за срока на териториалния план утре. За петък е планирана и среща на енергетиците с кабинета преди извънредното заседание на Министерския съвет. Днес в Раднево трябваше да се проведе дискусия между миньори и представители на синдикатите със заместник-министъра на енергетиката. Те обаче отказаха да се срещнат с него, съобщава БНТ.

Синдикатите обясниха решението си за отмяна на срещата с това, че не е спазен срокът за обсъждане на плана. Обясниха, че документът е публикуван вчера, затова времето за дискусии трябва да продължи един месец. Според енергетиците териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района – Стара Загора, Перник и Кюстендил, са направени, за да гарантират на частни фирми усвояването на над 1,5 милиарда евро.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов заяви, че планът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно "получатели на големи суми", още по-малко – избрани без конкурсна процедура.

"Тепърва предстои програмиране от страна на МРРБ, което ще стане чак след одобрението на плановете. Ще има обществено обсъждане на насоките, след това ще има обявяване на търгове и всички потенциални участници, които тепърва ще се заявяват, ще бъдат анализирани. Така че няма абсолютно никаква пряка връзка с този списък с имена на компании и реалните бъдещи бенефициенти", каза Ненов.

Напрежението сред миньорите и енергетиците от комплекс "Марица изток" вече е ескалирало и се готвят за протест и блокиране на пътища утре. 

Малко по-рано през деня Бойко Борисов и Делян Пеевски намекнаха за уговорени фирми, близки до ПП-ДБ, което от обединението отрекоха.