Нов ден, нова атака от ГЕРБ и ДПС към партньора им в управлението "Продължаваме промяната-Демократична България". "Деликатно" Бойко Борисов и Делян Пеевски, един след друг, както обикновено говорят пред журналисти в парламента, направиха намек, че ПП-ДБ опитват да урердят близки фирми с т.нар. рекултивация на въглищните райони. 

Подкомисията за контрол на еврофондовете ще стане комисия, заяви тази сутрин Борисов. Комисията ще подготвя критериите за фирмите, които ще кандидатстват по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

Лидерът на ГЕРБ е разговарял с премиера Николай Денков и със съпредседателя на ПП Кирил Петков, след като вчера депутати от ГЕРБ-СДС изразиха притеснения във връзка с Териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Те призоваха правителството да промени по най-бързия начин плановете и изразиха притеснение, че фирми, близки до ПП-ДБ, ще се облагодетелстват от европейските пари.

По думите на Борисов Денков е приел притесненията на ГЕРБ и ги е уверил, че ще бъдат обсъдени в петък на Министерския съвет.

Едно от притесненията на ГЕРБ от това, което е записано в плановете, е изразът "въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени". Борисов обясни:

"Сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там".

Другото притеснение е свързано с  израза "формален процес на избор и оценка", което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лева и които по-късно ще бъдат оценявани формално.

"С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем. Ще бъдат закрити работни места. Аз вярвам на акад. Денков и се надявам, че още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат. Тогава, когато вече имаме одобрен териториален план, една компания ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК и която спечели – съответно ще работи", каза Борисов.

Той смята, че грешката е била допусната неволно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Ще предложим заедно с ГЕРБ създаване на комисия за контрол на еврофондовете, съобщи и депутатът от ДПС Делян Пеевски тутакси след Борисов.

"Всичко по тези теми ще минава през парламента, ще прегледаме внимателно нещата, които се отнасят до тези проекти, защото трябва да се решат проблемите на хората. Ще се запознаем с нещата и ще вземем експертно мнение как ще се реши проблемът", посочи той.

И допълни: 

"Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера, твърди се грешката е неволна в тези изречения и това е формална оценка на тези фирми".

Пеевски уточни, че няма да се разглеждат фирми, а критерии как да се случат нещата, за да има пълна прозрачност съгласно европейските изисквания, за да има ясно и прозрачно финансиране, което да допринесе за осигуряване на работни места и развитие на региона.

"Програмата се отваря догодина, трябва да има ясни критерии как се избират компаниите и какво ще донесат за региона като развитие", посочи депутатът от ДПС. 

Вълнения

На пресконференция в Народното събрание вчера депутатите от ГЕРБ Красимир Вълчев, Теменужка Петкова, Жечо Станков, Делян Добрев разкритикуваха ПП-ДБ за, според тях, предвидени да бъдат неправомерно разпределени над 3,4 млрд. лв. в енергетиката. Това е по проекти по линия на териториалните планове.

"Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени. Неясно е по каква процедура са избрани тези фирми. Зад някои от тях прозират ясно имената на спонсори на "Продължаваме промяната - Демократична България", обяви Красимир Вълчев.

Той конкретно отличи "Металик", която по думите му е собственост на Дечо Колев, който пък е бил работодател на Радослав Рибарски от ПП.

"Никой не знае какви са тези фирми, откъде дойдоха, кога участваха в търг, имало ли е изобщо търг", каза Делян Добрев.

Той изброи и фирмите, които според източници на ГЕРБ е предвидено да получат средствата. Попитан дали списъкът е публичен, той не даде еднозначен отговор.

Премиерът Николай Денков посочи, че цитираните суми са средства, които дадената компания е готова да инвестира във въглищните региони, като е възможно да има и съфинансиране от държавата.

"Програмите тепърва ще се отварят за кандидатстване. Това ще стане догодина", казва Денков, цитиран от пресслужбата.

Министерствотото на енергетиката също разпространи официална позиция. Според ведомството териториалният план за област Стара Загора не съдържа избрани без конкурсна процедура получатели на средства.

Днес Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира, че отново се демонстрира некомпетентност по отношение на териториалните планове за въглищните региони и ГЕРБ залита по риториката на "Възраждане", която срещу инвестициите в тези региони. Относно фирмите, които са заявили инвестиционно намерение, той заяви, че те не са получатели на средства.

"Те са споделили своето инвестиционно намерение, това са техни инвестиционни планове. Под никаква форма не ги прави бенефициент по териториалните планове, не е имало някакъв механизъм за отсяване. Всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение е намерил някакво място в този индикативен списък с проекти. Обезпокояващо е, че инвеститори, които дръзват да споделят своите намерения биват хулени", каза Рибарски.

Той отрече да е работил в една от фирмите, заявили инвестиционно намерение.