Решението на парламента от днес да излезе в на практика нова едномесечна ваканция навярно ще отложи приемането на най-важния закон за държавата - бюджетът.

Това е видимо от качен тази вечер на сайта на Народното събрание проект на решение, с което депутати от тройната "некоалиция" - ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, предлагат 15 ноември да е датата, на която Министерският съвет да внесе т.нар. малки бюджети - на общественото осигуряване и на здравната каса, както и "големият". Според Закона за публичните финанси крайният срок е 31 октомври.

Малко по-рано през деня депутатите прекроиха първоначално гласувания си нов "отпуск" заради предизборната кампания (след едномесечния августовски такъв) до края на месеца на 8 ноември, т.е. до след балотажите. Това предизвика полемика в залата. За да заяви обобщаващо на финала Тома Биков от ГЕРБ:

"Според мен, ако не работим един месец доста хора в обществото ще си вземат и въздух, защото не винаги, когато работим сме полезни на обществото."

Делян Добрев (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС) и Венко Сабрутев (ПП-ДБ) са вносители на проекта за отлагане на бюджетната процедура. Отлагането не прави невъзможно приемането на финансовата рамка на държавата в срок, но е изненадващо предвид броженията, че заради двугодишната политическа криза държавата бе без бюджет или с гласуван такъв за полугодието "на парче".

Проектът на решение все още не е гласуван, но предвид вносителите, няма проблем да мине със солидно мнозинство.