В българското подворие в Москва, в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ на Таганка, няма български свещеници. Службите се извършват от четирима руски свещенослужители – протоиерей Владимир Голубцов, свещеник Алексей Себелев, свещеник Алексей Матвеев и дякон Сергей Калабин. В храма всички служби се водят на руски език, християнските празници се отбелязват според календара на Руската православна църква.

Това съобщава сайтът Християнство.бг

Темата стана актуална покрай изгонването на свеюеници от руската църква, които се оказа, че са заплаха за националната ни сигурност.

Настоятелят на българското подворие – българинът архимандрит Теоктист (Явор Свиленов Димитров) няма право сам да служи нито на български, нито на руски език. Позволено му е да води служби само в изключителни случаи, заедно с руските свещеници в храма. Българското подворие дори няма самостоятелна банкова сметка. Пожертвованията за храма се събират чрез банковата сметка на подворието на патриарха на Москва и Русия.

Кирил (агент Михайлов) заедно с българския патриарх Неофит са предстоятели на църквата. Храмът „Успение на Пресвета Богородица“ е предоставен за подворие на Българската патриаршия през 1948 г. На сайта на църквата изрично е записано, че тя е част от Московската епархия на РПЦ.

Според проф. Дилян Николчев в диоцеза на автокефална православна църква действат само нейните правила. Затова службите са от руски свещеници и според руския църковен календар. Както пък българските църкви в Турция са подчинени на Вселенския патриарх. Следователно в България „руската църква“ трябва да бъде подчинена на Българската патриаршия и да се спазва българския църковен календар. У нас освен руска има още и гръцка, и румънска църква, които са част от Софийската епархия на БПЦ.

Иначе пък стана ясно защо посланик Е. Митрофанова се отказа от реципрочни действия. Наред с българския представител трябваше да бъдат изгонени и двама руски свещеници. Така също щеше да стане ясно, че „българската църква“ в Москва спазва правилата на РПЦ, но руската в София нарушава Устава на БПЦ.