Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп увери на митинг в Калифорния, че на президентските избори през 2024 г. ще спечели вота в "тъмносиния" щат. Стига изборите да не са нагласени.

Така републиканецът, също както през 2020 г., започна предварително да изгражда непоколебима увереност у симпатизантите си, че ако любимецът им загуби, то това е станало вследствие на изборни манипулации от страна на Джо Байдън, Демократическата партия и (защо не) Джордж Сорос. 

В речта си Тръмп се фокусира върху сериозния ръст на престъпността в Калифорния. 

"Незабавно ще спрем всички грабежи и кражби. Много просто: ако ограбите магазин, напълно можете да очаквате да бъдете застрелян, докато излизате от този магазин", каза той, предизвиквайки бурни аплодисменти.

Тръмп често излага популистки идеи за борба с престъпността. В миналото той е предлагал да се стреля по мигранти, за да им се попречи да преминат границата, както и да се прилага смъртно наказание за наркодилъри, трафиканти на хора и всеки, осъден за убийството на полицай. 

Някога Калифорния е била символ на американския просперитет и творчество, но сега се превръща в символ на упадъка на нашата нация, подчерта Тръмп.

"Ние ще преобърнем този процес и ще сложим край на оскверняването на вашия някога велик щат Калифорния. Това вече не е велик щат. Това е сметище.  Затворници. Терористи. Психично болни. Но помощта идва".