За втори път кандидат-президенти на Републиканската партия влязоха в хаотичен предизборен дебат, отправяйки атаки един срещу друг, против настоящия държавен глава - демократа Джо Байдън. И в доста ограничени дози по адрес на отсъстващия бивш президент Доналд Тръмп.

Ето някои от значимите заключения, които може да извлечем от двучасовото "шоу" за сърцето на десния избирател в Америка.

Долу Рамасуами 

Миграцията, престъпността, икономиката, Китай - това бяха някои от ключовите теми, които по план трябваше да бъдат обсъдени от "каймака" на Републиканската партия.

Вместо това журналистите от консервативната телевизия "Фокс Нюз" прекараха значителна част от двучасовия дебат в отчаяни опити да въдворят ред в залата на президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали, Калифорния. Мнозина от кандидатите отказаха да представят детайлно предложенията си за реформи и предпочетоха да заложат на предварително заучени сентенции за същността на Америка, непосилната лекота на свободата и предполагаемата некадърност на Джо Байдън.

Те не се съобразяваха със сирената, сигнализираща изтичането на времето им за говорене и завършваха с подли атаки срещу опонентите си на сцената. Това пък от своя страна провокираше засегнатите личности да изразят по възможно най-категоричен начин възмущение от острите думи и да припомнят, че, всъщност, Америка има много проблеми, виновен за които е Джо Байдън, и че именно те трябва да бъдат адресирани в изявленията на кандидатите. 

Доналд Тръмп бе майсторът на хаоса на предизборните дебати през 2015 г. Солените му шеги и грубите затапвания на кандидати с впечатляваща биография като Джеб Буш, Тед Крус и Джон Кейсик изковаха пътя на шоумена към номинацията на Републиканската партия. Бизнесменът доброволно пропуска "шоуто" през 2023 г. и това открива на теория възможност за появата на нова стихия отдясно.

В първия дебат гръмовержецът бе младото копие на Тръмп - фармацевтът Вивек Рамасуами. Той многократно обвини опонентите си, че не разбират тревогите на обикновения американски гражданин и че са слуги на големите корпорации. Мнозина наблюдатели поставиха Рамасуами в списъка с "победителите" след премиерния сблъсък. По всичко личи, че това е мотивирало останалите кандидати да поставят популиста с нулев политически опит на мястото му в реванша.

"Всеки път, когато те слушам, се чувствам малко по-тъпа", отсъди бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс и сенаторът на Южна Каролина Тим Скот критикуваха Рамасуами за това, че до 2018 г. биотехнологичната му компания е била на китайския пазар и че е получил финансиране от представители на Китайската комунистическа партия, които са имали вземане-даване със сина Джо Байдън - Хънтър.

Хейли, Пенс и Скот са традиционно по-сдържани в изявленията си. Консервативната публика обаче е жадна за зрелища и те са готови да ги предоставят.

Всички мразят Десантис

Вторият в надпревара за номинацията на Републиканската партия (след Тръмп) е губернаторът на Флорида Рон Десантис. От януари насам обаче той е загубил 70% от подкрепата си. Дебатите откриват възможност пред консерватора да възстанови доверието на поне част от избирателите преди старта на първичните избори в началото на 2024 г.

Вместо това Десантис остана в сянката на съперниците си. Нещо повече - когато Пенс обвини губернатора за решението на съдебно жури във Флорида да присъди на масовия убиец в гимназията в Паркланд доживотна присъда, вместо смъртно наказание, Десантис не даде сигнал на журналистите на "Фокс", че иска да отговори и позволи на "Фокс Нюз" да пусне реклами. Той отново запази мълчание, когато бившият вицепрезидент го обвини, че е надул бюджета на Флорида с 30%.

По-късно Десантис загуби словесен двубой срещу Скот по въпроса за учебниците по история на Флорида (в които, например, се споменава, че чернокожите са научили важни умения, благодарение на робството). Хейли пък атакува губернатора заради решението му да блокира фракинга във Флорида.

Така вместо да намали аванса на Тръмп, Десантис се превърна в боксова круша. След дебата популярност набраха клипчета с участието на губернатора на Флорида, в които са заснети неестествените усмивки на Десантис. Те разкриват огромна слабост на кандидата, особено ако го съпоставим с Доналд Тръмп - липсата на автентичност.

Големият победител - Доналд Тръмп 

Кандидатите отправиха няколко изстрела срещу отсъстващия лидер във временно класиране - Доналд Тръмп. Десантис го осъди заради рекордното нарастване на бюджетния дефицит:

"Той (Доналд Тръмп) трябваше да е тук на тази сцена тази вечер. Той е длъжен да защити действията си (през първия мандат) пред вас".

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи нарече експрезидента "Доналд Дък" (Donald Duck - игра на думи с популярния герой на "Дисни"; първото име на държавния глава и duck - снижавам се; крия се), защото е пропуснал дебата.

Толкова. Почти всички кандидати избягват да критикуват Тръмп открито, вероятно заради високата му подкрепа сред републиканците, въпреки че срещу президента са повдигнати 91 обвинения в извършване на криминални престъпления. По данни на "538", която представя осреднени данни на социологическите проучвания в Америка, в края на септември за Тръмп биха гласували 54% от десните избиратели срещу само 13% за Десантис.

Стратегията на Тръмп да избягва директна конфронтация изглежда се оказва успешна. След края на дебата старши съветникът на предизборния му щаб Крис Лакивита бе кратък и безпощаден.

"Тази вечер дебатът на Републиканската партия беше също толкова скучен и незначим като първия дебат. Нищо от това, което беше казано, няма да промени динамиката на първичните избори".