Среща на министъра на енергетиката Румен Радев със синдикатите и с протестиращите миньори и енергетици в събота все пак имаше. След почти целодневно "разминаване". Радев обяви, че отива в Стара Загора и ще разговаря с тях, те отказаха. Обявиха, че трябва да дойде на блокадата на магистрала "Тракия".

„Загрижеността за работните места и за комплекса ни е споделена, и е на всеки от нас“, им каза Радев, когато в късния следобед стигна до протестиращите на "Тракия". Добави, че „не са на различни страни“.

„Ако искаме да имаме успех в това, което правим, трябва да имаме подкрепата на всички, а не само нашата вътрешна“, каза още той.

"Добри или лоши, тези проекти трябва да ги предадем"

Министърът опита с интересен подход за убеждавен, като обяви: “Тези проекти, добри или лоши, трябваше да ги предадем. Това е дълъг процес по утвърждаване и комуникацията с Европейската комисия“.

Той припомни, че "първият срок, който беше за предаване на плановете, беше още на 30 юни. След това срокът, който ни дадоха, беше август. Най-последният беше 30 септември. Уточнението беше, че ще се преговаря по този вариант", добави още.

"Териториалните планове са изпратени на ЕК"

„Териториалните планове са изпратени към Европейската комисия. Това е само началото на преговорите с Брюксел, а не предопределя решенията."

Това съобщи министърът по-рано пред журналисти след като приключи срещата му с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица изток“, която се проведе в сграда на ТЕЦ-а. Близо четири часа продължиха разговорите.

Основният акцент в срещата беше „да сме уверени, че всички действия, които се предприемат и това, което се прави и се планира като стъпки занапред, неминуемо да гарантира и да обезпечи първо сигурността на електроенергийната система и на електроенергийното производство за страната. Това е важно да се чуе и да се разбира от всеки като потребител“, каза още Радев.

Според него не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга.

"Всички, които са излезли на протести, било то на автомагистрала „Тракия“ и на прохода „Хаинбоаз“, или на други места, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това са хора, които коректно са си направили постъпки, за да изразят протеста си законно. И това, че са навън, не компрометира изпълнението на техните задачи", посочи още министърът, цитиран от БТА.

Според Радев протестиращите е нормално да имат притесненията за работните си места.

Той изрази изненада, че идеята за създаване на държавно предприятие, което да "рекултивира" терена и го подготви за индустриална зона (според декларираните вчера от премиера Николай Денков намерения на кабинета) се приема като конкуренция на минната дейност.

„Ако това поражда страх, едно балансирано решение е в структурата на Българския енергиен холдинг да създадем този вид дейност, така че по този начин да обезпечим именно работата и дейността на мината“, смята министърът.